Bugetul de 657 de milioane de lei al judeţului Timiş a fost votat în unanimitate de consilieri

Aleşii judeţeni au votat în unanimitate, pe 12 februarie, într-o şedinţă extraordinară, bugetul de 657 de milioane de lei al judeţului Timiş pentru anul 2020.

La secţiunea de funcţionare au fost alocate 369 de milioane de lei, iar la dezvoltare 287 de milioane de lei, dintre care 254 de milioane sunt bani destinaţi investiţiilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra, a subliniat că la alcătuirea acestui buget s-a lucrat foarte mult. “Printre cele mai importante investiţii noi pentru care s-au alocat fonduri se numără centrul de colectare legume-fructe de la Tomnatic, fiind prevăzuţi un milion de lei pentru proiectare şi execuţie, pentru proiectarea şi execuţia bazinului de înot didactic din Jimbolia, tot un milion de lei, iar pentru documentaţia necesară demolării stadionului Dan Păltinişanu sunt alocaţi 500.000 de lei”, a afirmat Călin Dobra.

Lista investiţiilor CJ Timiş din acest an cuprinde la capitolul Sănătate 200.000 de lei pentru studiul de fezabilitate necesar amenajării parcării supraterane de la Spitalul Judeţean Timişoara, în timp ce 2.400.000 de lei sunt direcţionaţi pentru lucrările necesare reluării transplantului renal.

La Cultură, CJ Timiş a prevăzut 300.000 de lei necesari amenajării unui lift exterior la Muzeul de Artă Timişoara, suma de 500.000 de lei pentru proiectare în cadrul proiectului privind reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni şi 600.000 de lei pentru proiectarea necesară reabilitării sediului central al Bibliotecii Judeţene Timiş.

Sectorul Transporturi va beneficia de 254.000.000 de lei, cu care se vor continua lucrările de reparaţii şi modernizări a drumurilor judeţene, cele mai importante fiind extinderea la patru benzi a unor drumuri care fac legătura între Timişoara şi comune periurbane, dar şi pentru construirea drumului care face conexiunea dintre autostrada A1 şi Aeroportul Internaţional “Traian Vuia”.  Pe de altă parte, consilierul judeţean Titu Bojin a propus un amendament, în sensul transferării sumei de 100.000 de lei de la Transporturi (de la secţiunea funcţionare), la sumele acordate cultelor religioase pentru sprijinirea Catedralei Mântuirii Neamului de la Bucureşti, amendament aprobat în plenul CJ Timiş.

În altă ordine de idei, consilierul judeţean Viorel Matei a propus reactivarea protocolului dintre CJ Timiş şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) cu privire la trei mari zone din judeţ afectate de exces de umiditate.  “Avem un protocol de colaborare cu USAMVB, voi cere să se verifice situaţia şi să-l continuăm”, a precizat Călin Dobra. AGERPRES