Bugetul municipalitatii pe anul 2007, de peste 5 miliarde de lei, aproape dublu fata de anul trecut, va fi supus aprobarii pe 20 februarie, in sedinta consilierilor municipali.
Demersul este asteptat de edilii Capitalei, pentru a se putea demara cat mai curand investitiile stabilite in acest an. Sumele mari destinate investitiilor vor transforma Bucurestiul intr-un mare santier, spune primarul Adriean Videanu, care a dorit sa sublinieze ca restrictionarea traficului in anumite zone ale orasului va fi, in acest an, o „regula a jocului”.

Proiectul de buget al municipalitatii a fost supus dezbaterii publice inca de acum doua saptamani, putand fi consultat de opinia publica pe site-ul www.pmb.ro. Bugetul pe 2007, propus de specialistii municipalitatii, este format din circa trei miliarde de lei imprumuturi externe si peste 2 miliarde lei de la bugetul local. Investitiile pentru 2007 sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut si se ridica la 3,8 miliarde lei, fata de circa 1 miliard lei in 2006, ceea ce reprezinta 71% din cheltuieli. Ele sunt repartizate astfel: 2,4 miliarde lei pentru transportul urban, 182 milioane pentru modernizarea sistemului de termoficare, 82 milioane lei pentru locuinte (consolidari, constructii noi si achizitii de pe piata libera), 145 milioane lei pentru extinderea lucrarilor de apa si canalizare, reabilitarea zonei istorice – 35 milioane lei, informatizare – 90 milioane lei, 22 milioane lei – dotari si reparatii capitale la Administratia Lacuri, Parcuri si Gradini, 11 milioane lei pentru reparatii curente, consolidari la Administratia Cimitirelor, 4 milioane lei – protectie civila si alte investitii in domeniul unitatilor de cultura si invatamant.

De la bugetul local, circa 200 milioane lei vor fi alocate pentru reparatii curente si intretinerea strazilor. De asemenea, in acest an sunt programate 672 milioane lei pentru continuarea programului de reabilitare a unitatilor de invatamant prin credit cofinantat de BEI si aproape 20 milioane lei pentru alte doua noi programe de dezvoltare a infrastructurii educationale. Subventiile Primariei din acest an ajung la circa 600 milioane lei, care vor fi alocate pentru energia termica virata populatiei – 250 milioane lei, si transportul public in comun – 350 milioane lei.

„Multe dintre proiectele care erau pana acum pe hartie vor incepe sa ia forma concretului, pentru ca avem la dispozitie un miliard de dolari”, a spus seful Directiei de Transporturi din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste, cel care coordoneaza cele mai multe proiecte de investitii ale Bucurestiului. El a spus ca vor continua lucrarile la pasajele Basarab si Marasesti, dar si din Piata Eroii Revolutiei, Bulevardul 1 Decembrie, Soseaua Colentina si Calea Mosilor. Vor fi deschise in cursul acestui an nu mai putin de 160 de noi santiere. Cele mai mari vor fi la capetele autostrazilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta, supralargirea portiunii Piata Victoriei-Buzesti-Berzei, modernizarea Pasajelor Muncii si Obor (liniile de tramvai vor trece prin mijlocul pasajelor-n.r.).

Gradul de indatorare a bucurestenilor va creste insa de la 93 milioane de lei anul trecut la peste 172 de milioane anul acesta. Este vorba despre 55,6 milioane lei rate de capital la creditele BEI si BERD si 116,4 milioane lei dobanzi si alte cheltuieli aferente tragerilor din imprumuturi de la banci si dobanda anuala la obligatiunile municipale. Proiectul de buget al municipalitatii anunta o disputa in sedinta de marti a consilierilor, deoarece o parte dintre acestia nu aproba intocmai repartizarile pe bugete facute catre anumite directii din Primarie.