Consiliul Judeţean Sălaj îşi propune pentru 2021 un buget de 293,4 milioane de lei, cu 80 milioane de lei mai mare decât în 2020 şi cu 61 milioane peste cel din 2019,

Potrivit unei informări de presă a CJ, secţiunea de funcţionare totalizează 136,5 milioane de lei, faţă de 115,2 milioane de lei în 2020 (+18,5%), iar cea de dezvoltare, 156,9 milioane de lei, în creştere cu 60% faţă de 2020, când acest capitol a beneficiat de 97,5 milioane de lei.

Pe lista de priorităţi a administraţiei judeţene au fost incluse investiţiile în infrastructura rutieră, în domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale.

Pentru modernizarea şi reabilitarea reţelei de drumuri judeţene sunt prevăzute 84,9 milioane de lei (faţă de 56 milioane de lei în 2020), alocările bugetare pentru sănătate ating 30 milioane de lei (faţă de 12 milioane în 2020), în timp ce asistenţa socială beneficiază de 14,1 milioane de lei (faţă de 5,1 milioane de lei în 2020). Proiectele de investiţii au ca sursă de finanţare fondurile europene, bugetul naţional, veniturile proprii, dar şi excedentul bugetar pe anul trecut.

„În ultimii ani, la partea de cheltuieli de dezvoltare, nivelul atins nu a fost unul mulţumitor. În 2021, însă, am stabilit obiective clare pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale sălăjenilor şi vom depune toate eforturile pentru a realiza cât mai mult din ce ne-am propus. Anul acesta, dezvoltarea primează. Mă refer aici la reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, la îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale pentru pacienţi, dar şi la investiţiile în amenajarea caselor de tip familial, care să asigure bunăstarea copiilor din sistemul de protecţie socială. În an de pandemie alocăm sume consistente către investiţii majore la Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, pentru a dezvolta un sistem de sănătate solid şi eficient. De asemenea, am analizat cu atenţie toate cheltuielile care ţin de instituţiile subordonate şi vă asigur că nu facem risipă în ceea ce priveşte banul public”, se precizează în informarea semnată de preşedintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Conform acestuia, o altă investiţie importantă se referă la realizarea studiului de oportunitate pentru construirea unui parc industrial în judeţul Sălaj, în acest sens fiind alocaţi 150.000 de lei.

„Îmi doresc să înfiinţăm o astfel de platformă de dezvoltare a producţiei şi serviciilor, prin care să atragem investitori autohtoni şi străini şi să facilităm crearea de noi locuri de muncă durabile pentru sălăjeni. Crearea unui parc industrial este una dintre priorităţile mandatului meu, un demers care va dezvolta Sălajul şi îl va transforma într-un judeţ competitiv în Regiunea Nord-Vest”, a subliniat Dinu Iancu-Sălăjanu.

Proiectul de buget pentru anul 2021 va fi supus votului consilierilor judeţeni în cadrul şedinţei extraordinare ce va avea loc pe 9 aprilie. AGERPRES