Aleşii locali au votat în unanimitate bugetul municipiului Timişoara pentru anul 2023, care este de aproape 500 de milioane de euro, din care 35 de milioane de euro vor merge spre compania locală de termoficare Colterm.
Fiind anul exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii, Timişoara va oferi întregii Românii şi Europe un program cultural de excepţie, pentru care municipalitatea va aloca în total 37 milioane de euro pentru finanţarea proiectului TM 2023, care include instituţiile de cultură şi investiţiile în infrastructura culturală.
„Mă bucur că la votul pentru bugetul local, Consiliul Local a pus interesele Timişoarei deasupra diferenţelor politice şi le mulţumesc consilierilor locali din toate partidele pentru votul dat. Nu a fost un buget uşor de făcut pentru că sunt mai multe elemente de context naţional şi local, care pun presiune pe bugetul local. Avem inflaţia în creştere, costurile cu energia tot mai greu de anticipat, dar şi angajamentele pe care le avem de îndeplinit anul acesta când Timişoara este Capitală Europeană a Culturii. De aceea, am venit cu o propunere echilibrată de buget, care are la bază trei direcţii strategice: continuitatea serviciilor de interes public, cum este încălzirea centralizată şi transportul în comun, continuarea şi finalizarea investiţiilor din fonduri europene şi finanţarea programului cultural al Timişoarei 2023″, a declarat primarul Dominic Fritz.
Bugetul local prevede o alocare de 1,09 miliarde de lei pentru cheltuielile de funcţionare a oraşului, unde sunt incluse costuri precum reparaţiile la străzi şi trotuare, curăţenia pe domeniul public, îngrijirea spaţiilor verzi, reparaţii la şcoli, grădiniţe şi spitale, dar şi finanţarea instituţiilor de cultură.
Cheltuielile de dezvoltare sunt de 1,27 miliarde de lei, destinaţi continuării şi finalizării investiţiilor din oraş, între care marile lucrări de infrastructură de pe Bogdăneştilor, Cetăţii, Vidrighin, Solventul, investiţiile de la Clinicile Balneo şi ORL, noul centru de recuperare pulmonară de la Spitalul „Victor Babeş”, finalizarea campusului Liceului „N. Lenau” şi continuarea lucrărilor de extindere şi modernizare a mai multor şcoli din oraş, finalizarea infrastructurii culturale, ca de exemplu cinematografele Dacia, Timiş, Studio sau Turnul de Apă din Iosefin.
Impozitele locale nu au crescut, singura actualizare fiind cea cerută de Codul fiscal, respectiv indexarea la inflaţia aferentă anului 2021. Astfel, prin impozitele locale vor veni la buget 5 milioane lei în plus faţă de anul trecut.
Anul 2023 este ultimul an în care pot fi finalizate proiectele pe fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020. În acest sens sunt estimate creşteri de venituri din absorbţia de fonduri europene de 115 milioane de lei în comparaţie cu anul 2022. AGERPRES