Bucureştiul va dobândi calitatea de membru asociat al Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban

oprescu sorin.jpgBucureştiul va dobândi calitatea de membru asociat al Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban (LUCI), ca urmare a faptului că primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, va semna miercuri Carta Iluminatului Urban, potrivit unui comunicat al Municipalităţii.

LUCI sprijină oraşele membre în elaborarea de proiecte şi planuri privind iluminatul eficient energetic. Până în acest moment, Carta Iluminatului Urban a fost semnată de 39 de oraşe, printre care Bruxelles, Budapesta, Eindhoven, Glasgow, Lyon, Hamburg, Moscova, Paris şi Roma. Evenimentul are loc în prezenţa oficialilor LUCI la Bucureşti şi a reprezentanţilor din câteva zeci de oraşe membre ale asociaţiei.

Oprescu va semna Carta Iluminatului Urban în cadrul unui eveniment care se va derula la Hanul Gabroveni, unde se va da startul conferinţei internaţionale “Bucureşti – Oraş sub microscop”, care are loc de miercuri până duminică.

Conferinţa “Bucureşti – Oraş sub microscop” va avea ca temă prezentarea şi dezbaterea “Strategiei Bucureşti 2035” şi a celor mai importante programe şi proiecte de infrastructură urbană cu componentă de iluminat eficient energetic realizate în oraş, în perioada 2008-2015.

La conferinţă, alături de reprezentanţii Comunităţii Internaţionale pentru Iluminat Urban şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, vor participa persoane din conducerea autorităţilor publice locale din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai principalelor organisme de reglementare în domeniul iluminatului şi energiei din România.

“Oraş sub microscop” este un eveniment bianual, ce le oferă participanţilor oportunitatea de a descoperi strategia de iluminat a unui oraş membru al asociaţiei. Este prima dată când membrii LUCI Association se întâlnesc la Bucureşti.

LUCI este o asociaţie a oraşelor iniţiată de Primăria Lyon (Franţa) ce reuneşte membri din peste 70 de oraşe din întreaga lume. Municipiul Bucureşti a aderat la LUCI din 2010 şi este membru activ.

Misiunea LUCI este promovarea iluminatului ca principal instrument de dezvoltare urbană şi susţinerea utilizării raţionale şi optime a luminii în vederea protejării mediului şi resurselor naturale. AGERPRES