bucuresti_555.jpgBucureştiul aniversează 555 de ani de atestare documentară prin inaugurarea Hanului Gabroveni, spectacole, târguri şi expoziţii. Evenimentele vor începe joia viitoare cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei.

Bucureştenii se vor bucura de petreceri în aer liber, expoziţii, târguri, concerte de muzică uşoară, populară şi alternativă, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa „bătaie cu flori de la Şosea” sau proiecţii 3D de ultima generaţie.

Cel mai mare spectacol va fi organizat sâmbăta viitoare în Piaţa Constituţiei unde evenimentul „rEvoluţia Muzicii Uşoare Romaneşti” va readuce în atenţia publicului generaţii diferite de artişti care vor interpreta melodii româneşti de succes lansate acum câteva decenii, dar şi hituri noi. Pe scenă vor urca Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu, Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ştefan Bănică, BUG Mafia şi mulţi alţi artişti.

Tot sâmbăta Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant pe care se va proiecta „iMapp Bucharest 555”, un spectacol multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party” va transforma Piaţa Constituţiei într-un club în aer liber. Vor fi proiectate cinci show-uri a câte 5 minute şi 55 de secunde fiecare. Deşi faţada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecţii este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping care presupune o imagine 3D complexă ce animă prin forme şi culori suprafaţa clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza şi reinterpreta aria gigantică a construcţiei de aproximativ 20.000 de mp.

De asemenea, în Parcul Cişmigiu vor avea loc târgul Bucureştiului şi spectacole în aer liber susţinute de minorităţi şi de comunităţi naţionale (armeana, maghiară, greacă, italiană, romă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum şi de îndrăgiţi artişti.

Vinerea viitoare la Universitate va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului. Totodată zona se va transforma şi într-un spaţiu expoziţional care va găzdui o instalaţie de artă contemporană.

Timp de trei zile intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber. Artiştii invitaţi vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei care doresc să înveţe tainele coregrafiei.

Şi Centrul Cultural „Palatele Brâncoveneşti” din Mogoşoaia participă la sărbătoarea „Zilele Bucureştiului” cu evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament care vor participa la ateliere de creaţie susţinute de artişti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1 sub formă de competiţie cu premii şi jocuri interactive susţinute de actori profesionişti. De asemenea, bucureştenii vor fi invitaţi în curtea palatului la teatru, precum şi la concerte în aer liber.

Anul acesta, şi cea de-a treia ediţie a festivalului „Bucureştii lui Caragiale”, care se desfăşoară de pe 28 iunie până duminica aceasta, este dedicată aniversării a 555 de ani de atestare documentară a oraşului. Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri şi 139 de reprezentaţii, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar şi actori renumiţi, acrobaţi, dresori, echilibrişti şi iluzionişti. AGERPRES