Bucuresti: primaria are alternative pentru chiriasii din casele nationalizate

Primaria Capitalei are alternative locative pentru chiriasii din casele nationalizate care ar urma sa fie evacuati in urma restituirilor de imobile catre fostii proprietari, desi municipalitatea nu dispune, la ora actuala, de un fond locativ, a anuntat primarul general Adriean Videanu.
“Din punctul de vedere al municipalitatii, modificarile aduse legilor proprietatii, in privinta chiriasilor, nu schimba cu nimic situatia acestora. Nu exista pericolul evacuarii acestora imediat dupa punere in posesie, ori anularea contractelor incheiate pe Legea 112/1991”, a afirmat Videanu. Potrivit lui Videanu, municipalitatea are incheiate, la ora actuala, contracte de inchiriere pentru 16.576 de locuinte. Dintre acestea, 14.519 fac obiectul unor revendicari.

“Estimarile potrivit carora ar fi 60.000 de persoane evacuate in urma aplicarii legilor proprietatii nu sunt reale. Istoria recenta ne arata ca primaria nu are capacitatea de solutionare a dosarelor de revendicare intr-un ritm rapid, ci doar patru mii pe an. Nu cred, in mod onest, ca vom reusi solutionarea dosarelor de revendicare mai devreme de opt-noua ani”, a mai spus Videanu.

Ritmul de solutionare a dosarelor ar permite primariei, potrivit edilului general, sa creeze un fond locativ destinat exclusiv chiriasilor din casele nationalizate. “Necesarul anual de locuinte ar fi undeva la 1.800 – 1.900 de unitati locative. Asigur chiriasii din casele nationalizate ca nu vor avea probleme in situatia repunerii in drepturi a fostilor proprietari, mai ales ca prevederile legale privind dreptul lor de sedere pe o perioada de cinci ani de la emiterea deciziei de punere in posesie a ramas in vigoare. Aveam un ragaz necesar pentru a putea crea un fond locativ”, a mai spus Videanu.