Scrutinul pentru desemnarea primarului general va fi organizat in 1.155 de sectii de votare, la care sunt asteptati sa-si exprime optiunile 1.763.040 de bucuresteni, autoritatile locale estimind costuri totale de aproape 50 de miliarde de lei pentru organizarea alegerilor in Bucuresti.
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, este de parere ca infiintarea oficiilor electorale de sector, precum si o selectie mai atenta a presedintilor sectiilor de votare sunt masuri care ar duce la simplificarea procedurilor si la interpretarea si aplicarea corecta a prevederilor legislative privind scrutinului din aprilie. „Oficiile electorale vor centraliza voturile din fiecare sector, au echipamentul necesar, dupa ce a softul a fost actualizat.
Mai mult, Prefectura Capitalei isi rezerva dreptul de a face o selectie mult mai riguroasa a presedintilor si loctiitorilor celor 1.155 de sectii de votare, in sensul ca aceste responsabilitati vor fi incredintate numai persoanelor cu studii superioare. Asta pentru a evita probleme de interpretare a legii si de organizare a alegerilor”, a mai spus Mantale.
Ea a adaugat ca lipsa de pregatire a presedintilor de sectii de votare a fost unul din principalii factori care au condus ca aparitia unor erori in procesul electoral, de-a lungul timpului. „O persoana cu studii superioare poate sa interpreteze legea mult mai bine decat una cu studii medii”, a spus Mantale, adaugind ca mai mult de jumatate din presedintii sectiilor de votare organizate la alegerile trecute aveau studii medii.