jocuri_olimpice_tineret.jpgJocurile Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2020 la care Braşovul şi-a depus candidatura şi a fost aprobată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), alături de oraşul elveţian Lausanne, au nevoie de o promovare mult mai puternică, a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, consilierul local Răzvan Popa, atenţionând executivul primăriei că trebuie acţionat serios în acest sens.

„Competiţia dintre Braşov şi Lausanne pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă pentru Tineret din 2020 este tot mai strânsă şi a mai rămas doar jumătate de an până când la Kuala Lumpur, pe 31 iulie, va fi ales oraşul gazdă. Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a publicat zilele trecute o evaluare iniţială asupra ofertelor celor două oraşe candidate. Potrivit primei evaluări, Lausanne ne-a devansat uşor la numărul de sporturi şi discipline la care se vor întrece sportivii, respectiv cinci sporturi cu 12 discipline, faţă de patru sporturi cu 10 discipline menţionate în oferta Braşovului. În plus, elveţienii sunt văzuţi mai bine la partea de promovare şi vectori de comunicare, în timp ce un punct slab al Braşovului ar fi lipsa unei promovări puternice”, a declarat Răzvan Popa.

”CIO apreciază că este nevoie ca Braşovul să se implice şi în partea de promovare şi cultivare a valorilor olimpice. Comisia de evaluare a CIO a transmis Braşovului mai multe întrebări suplimentare cu privire la capacitatea organizării unui Media Center şi asupra planului de hosting pentru delegaţiile şi sportivii participanţi. În plus,organizatorii sunt reticenţi privind unele incertitudini de finanţare a activităţilor ce vor fi desfăşurate,cum menţionează şi cel mai cunoscut cotidian elveţian 24 heures”, a mai afirmat consilierul local.

El a mai arătat că în timp ce Lausanne deţine deja de doi ani o pagină de promovare ca oraş candidat şi posibil oraş gazdă, Lausanne 2020, Braşovul nu a pornit lobby-ul media, existând doar un singur profil Facebook cu câteva zeci de aprecieri.
În luna februarie 2015, Comisia de evaluare a CIO soseşte în România fiind condusă de doamna Yang Yang din China, campioană mondială la patinaj viteză. Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache, a fost prezent în luna decembrie 2014 la Monaco, unde s-a reunit Comitetul Executiv CIO, şi s-a prezentat un raport privind oferta Braşovului şi a oraşului Lausanne pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret.

Braşovul are nevoie de o prezentare mult mai exactă şi de o promovare intensă în lumea Olimpică, pentru a reuşi să convingă în tentativa sa de a obţine organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2020, a declarat preşedintele COSR, Alin Petrache.

În intervenţia sa, preşedintele Comitetelor Olimpice Europene, Patrick Hickey, a pledat în favoarea României printr-un scurt rezumat al experienţei extraordinare pe care a avut-o la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013, desfăşurat la Braşov, a mai spus Răzvan Popa.
După vizita experţilor CIO din februarie, când se va încerca clarificarea mai multor aspecte neclare ale ofertelor, în perioada aprilie-mai 2015 va fi prezentat raportul complet al comisiei de evaluare a CIO. Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă pentru Tineret din 2020, satul de vacanţă va fi organizat în Poiana Braşov, iar competiţiile se vor desfăşura în Braşov, Poiana Braşov, Predeal, Râşnov şi Cheile Grădiştei. AGERPRES