Prefectul judetului Brasov, Aurelian Danu (foto), a participat pe 17 februarie la inaugurarea laminorului B1 din cadrul Metrom, moment ce a marcat punerea in functiune a unei investitii de modernizare a utilajelor existente.
De la nivelul Executivului au participat la acest eveniment secretarul de stat in cadrul MEC, Octavian Bigiu, directorul general al ROMARM, Pavel Matiu si directorul Departamentului pentru industria de aparare, Aurel Cazacu.

Investitia inaugurata aduce o serie de beneficii importante, asa cum a precizat directorul Metrom, printre care mentionam: scaderea cuantumului pierderilor pe produs, scaderea consumului energetic si sistemul informatizat ce eficientizeaza productia. Astfel, s-a realizat cresterea performantei in partea de procesare, masura absolut necesara in contextul in care, in ultimii ani, pretul materiei prime, cuprul, s-a triplat, conform cotatiilor la bursa. O a doua etapa a procesului de modernizare va consta in achizitionarea unui laminor policilindric.

Prefectul Judetului Brasov a declarat ca ceea ce s-a realizat la Metrom poate fi considerat un proiect pilot pentru aplicarea unui plan de restructurare prin restrangerea activitatii conform profilului de baza, pe o suprafata mai mica, urmand ca restul activelor sa fie valorificate prin: inchiriere, parteneriate publice – private sau privatizare; resursele financiare obtinute urmand a fi folosite la recapitalizarea societatii prin investitii in retehnologizare. S-a subliniat ca similar cu modelul de la Metrom este si planul B al societatii Tractorul, adica restrangerea activitatii uzinei brasovene pe o suprafata mai mica, restul activelor urmand a fi valorificate de catre proprietar.

Prefectul Aurelian Danu a declarat ca este incantat de modul in care echipa de management de la Metrom a gandit repozitionarea unitatii, prin aplicarea unui plan de restructurare real si eficient, cresterea numarului de comenzi si a capacitatii de productie, cu mentinerea nucleului de resurse umane. De asemenea, prefectul si-a manifestat speranta ca si alte societati comerciale din industria de aparare sa urmeze exemplul Metrom-ului, si sa foloseasca acest proiect ca un model de buna practica.

Dupa momentul festiv, oficialii guvernamentali, alaturi de prefectul Judetului Brasov au avut o intrevedere cu directorii si liderii sindicali ai societatilor: Metrom, Carfil, Tohan, IAR Ghimbav si Nitramonia Fagaras, prilej cu care au fost trecute in revista problemele cu care se confrunta aceste unitati si s-au stabilit directiile de actiune pentru perioada imediat urmatoare. Concluzia intrevederii de astazi este ca fiecare societate din industria de aparare trebuie sa initieze in perioada imediat urmatoare demersurile necesare pentru conturarea unei strategii similare celei de la Metrom.