Braşov: Contracte de finanţare semnate de municipalitate pentru proiecte de peste 5 milioane de euro, cu fonduri europene

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a semnat, pe 8 mai, două contracte de finanţare în valoare de 25,4 milioane de lei, (peste 5 milioane de euro) cu fonduri europene, pentru două proiecte care vizează realizarea Terminalului de transport urban – Gara Braşov, respectiv eficientizarea energetică a clădirilor publice din oraş.

“Sunt proiecte care îşi propun să asigure braşovenilor o mobilitate crescută, cu un transport ecologic, şi, implicit, un aer mai curat, dar şi creşterea calităţii serviciilor în educaţia tehnică şi profesională. Având în vedere că 98% din valoarea eligibilă a acestor proiecte o reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, putem spune că şi în acest exerciţiu financiar dezvoltarea oraşului nostru se bazează, în principal, pe atragerea de de astfel de fonduri, mai ales că aceste două proiecte se aflau pe lista de rezervă”, a explicat, potrivit unei informări transmisă de Biroul de Presă al Primăriei, George Scripcaru.

Conform primarului, amenajarea unui terminal pentru transportul în comun modern, la gară, va face ca turiştii, dar şi navetiştii, să fie interesaţi să utilizeze ca mijloace de transport spre Braşov trenul sau transportul interjudeţean care ajunge în autogara 1 şi apoi, în interiorul oraşului, mijloacele de transport în comun. “Noi facem tot ce depinde de noi pentru ca transportul spre Braşov să fie cât mai atrăgător pentru cei care vin cu treabă sau în concediu la Braşov, dar sper ca şi CFR să implementeze proiectul de modernizare a gării”, a afirmat edilul.

Cel de al doilea se referă la lucrări de eficientizare energetică a corpului A al Colegiului Tehnic Transilvania. “Este a doua unitate de învăţământ liceal pentru care am accesat fonduri în acest exerciţiu financiar, după ce, în decembrie, am semnat contractul de finanţare pentru Colegiul Tehnic Maria Baiulescu. Mă bucur că am reuşit să semnăm contractul de finanţare şi pentru acest colegiu tehnic, cu atât mai mult cu cât Colegiul Tehnic Transilvania este una dintre unităţile de învăţământ care a înţeles că trebuie să existe o corelare între educaţia copiilor şi piaţa muncii”, a spus Scripcaru.

Finalizarea proiectului este estimată pentru iulie 2022, ceea ce înseamnă că, din toamna anului respectiv, cei peste 500 de elevi şi cadrele didactice, precum şi personalul administrativ, adică mai mult de 570 persoane, vor beneficia de condiţii de pregătire mult mai bune.

Proiectele vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, cu 24,7 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea totală a acestora, restul, de 2% fiind asigurat de la bugetul local.

Peste 55 milioane de euro au fost atrase în mai puţin de şase luni de municipiul Braşov pentru dezvoltare, prin semnarea unor contracte de finanţare pentru investiţii în mobilitatea urbană, pentru reconversia în spaţii verzi a unor terenuri nefuncţionale, dar şi pentru modernizarea sistemului de educaţie, potrivit unui comunicat transmis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru. Este vorba de 10 proiecte REGIO, potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu. “Valoarea totală a acestor proiecte depăşeşte 55 milioane euro, investiţiile fiind concentrate pe dezvoltarea sistemului de transport şi pe domeniul învăţământului. Pe lângă acestea, edilii reabilitează şi spaţiile urbane nefuncţionale, iar în scurt timp vom mai contracta cereri de finanţare pentru modernizarea infrastructurii de transport precum şi pentru învăţământ”, a declarat Creţu.

El a adăugat că valoarea totală a proiectelor finanţate din fonduri europene care vor fi implementate până în anul 2023 în Braşov va depăşi 76 milioane de euro, ceea ce este de două ori mai mult decât în perioada 2004-2015 . AGERPRES