braila.jpgBrăila găzduieşte, timp de trei zile, Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană, eveniment care este organizat sub auspiciile Uniunii Internaţionale de Transport Public şi Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Brăila.

„Brăila şi Galaţi intră în cercul oraşelor europene ce şi-au asumat promovarea şi aplicarea conceptului de Metropolă Durabilă 21. Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană susţine schimbarea organizării actuale a deplasărilor şi transporturilor în aglomerările urbane din România, prin promovarea mobilităţii durabile şi a dezvoltării unui spaţiu metropolitan integrat”, se arată în comunicat.

Forumul este organizat de Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM) şi ETL Mobility Cluster, sub auspiciile Uniunii Internaţionale de Transport Public (UITP) şi Federaţiei Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, alături de Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila, Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria Municipiului Galaţi.

„Vor fi dezbătute atât problemele întâlnite în prezent, cât şi proiectele şi oportunităţile în materie de mobilitate metropolitană din România, discuţiile concentrându-se pe organizarea transportului public alături de modurile de deplasare alternative şi de sistemele de transport inteligente. Forumul va accentua în mod deosebit necesitatea unei planificări urbanistice şi a unei dezvoltării teritoriale dedicate facilitării unei mobilităţi inteligente şi durabile”, se mai arată în comunicat.

Soluţiile tehnice vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii de tehnologii, care va fi deschisă atât specialiştilor, cât şi publicului larg, permiţând astfel o interacţiune adecvată cu reprezentanţii autorităţilor publice şi cu cetăţenii, în contextul procedurilor de achiziţii a contractelor de servicii publice de transport şi a investiţiilor în infrastructurile şi vehiculele aferente.

„Cele două elemente importante care marchează piaţa românească a mobilităţii la finalul anului 2016 sunt deschiderea apelurilor de proiecte destinate mobilităţii urbane pentru accesarea de fonduri europene şi apariţia şi asumarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă într-o mare parte din oraşele mari ale României. Numitorul comun este promovarea mobilităţii durabile. Pe acest fond, este de aşteptat o creştere a achiziţiilor de vehicule ecologice şi a lucrărilor de infrastructură dedicate transportului în comun. În acelaşi timp, se aşteaptă o eficientizare a organizării transportului public prin sporirea rolului autorităţilor de transport şi prin instituirea unor relaţii cu operatorii de transport, bazate pe contractele de serviciu public”, potrivit comunicatului de presă.

Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM) şi ETL Mobility Cluster au ca obiectiv cooptarea a cat mai multor oraşe in dialogul pentru promovarea mobilităţii durabile şi a dezvoltării unui spaţiu metropolitan integrat.

La eveniment sunt aşteptaţi Andreea Străchinescu – Head of Unit C.2 DG Energy în cadrul Comisiei Europene, Venera Vlad – senior banker la BERD pentru Infrastructură Municipală şi de Mediu, Leszek Ruta – director al Companiei de Autobuze MZA Varşovia şi preşedinte al Asociaţiei de Transport Public din Polonia.

Evenimentul se desfăşoară în perioada 23-25 noiembrie, în Aula Facultăţii de Inginerie din Brăila, dar va cuprinde şi vizite de lucru la obiective de transport public din Galaţi şi Brăila. AGERPRES