Brăila a primit trofeul de excelență în iluminat public din partea Asociațiilor Municipiilor din România, în cadrul unei gale organizate pe 6 noiembrie la Ateneul Român. Trofeul prin care iluminatul public din Brăila a fost desemnat cel mai performant din țară a fost ridicat de primarul Marian Dragomir, care a spus cu această ocazie că sistemul pe bază de led-uri implementat la Brăila, pe lângă faptul că are un impact scăzut asupra mediului, ajută Primăria să facă economii la buget.

Vă anunț în această seară cu mândrie că la Brăila am reușit să trecem de la vorbe, la fapte: telemanagement, diming, 8.300 corpuri de iluminat pe led montate din cele 12.800, montaj în doi ani, plata în zece ani în rate egale fără dobândă. Avem un iluminat modern, cu un impact scăzut asupra mediului. Iluminatul modern înseamnă, pe lângă un mediu mai curat, cel mai important factor pe care noi, primarii, ni-l dorim, și anume economie la bugetul local„, a spus Dragomir, în discursul de mulțumire.

În cadrul galei Asociațiilor Municipiilor din România s-au acordat trofee de excelență pentru mai multe domenii de activitate, iar Brăila a candidat la categoriile: excelență în iluminat stradal, excelență în educație și excelență în susținerea și promovarea antreprenorilor.

Primăria Brăila vizează reducerea cu 30% a consumului de energie electrică pentru iluminatul public din municipiu, potrivit Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice pe perioada 2016-2030, făcut public de instituție.

Reducerea consumului energetic pe partea de iluminat public se va face prin schimbarea în totalitate a lămpilor stradale, proiect care se află în derulare la acest moment, până la sfârșitul anului urmând să fie montate în municipiu 12.659 corpuri de iluminat cu led. De asemenea, programul vizează modernizarea a 79 de puncte de aprindere a luminii stradale și dotarea lor cu sistem dimming — sistem de control al nivelului de iluminare și telemanagement.

Programul de Îmbunătățire a Eficienței Energetice mai urmărește înlocuirea sistemelor de iluminat din interiorul clădirilor cu sisteme eficiente energetic, care pot reduce cu 60% consumul de energie electrică.

Consiliul Local Municipal a aprobat recent actualizarea Programului de Îmbunătățire a Eficienței Energetice din Brăila, în care au fost cuprinse obiectivelor pe termen de 3-6 ani, care vor duce la “creșterea capabilității structurilor de execuție aflate în subordinea CLM de a gestiona problematica energetică și, în același timp, de a adopta o abordare flexibilă, orientată către piață și către consumatorii de energie, în scopul de a asigura dezvoltarea economică a municipiului”. AGERPRES