Institutia a alocat 14,4 miliarde de lei pentru achizitionarea unor dotari printre care stergare, o virtelnita, o duruiala sau o sanie veche.
Stergare din canepa, vartelnita, lada zestre, cuvertura, oala din lut pentru sarmale, tambal,
contrabas, sunt doar cateva dintre bunurile pe care Consiliul Judetean Botosani si unitatile subordonate le-au cumparat sau urmeaza sa le achizitioneze in acest an. Bugetul pe 2005 are o prevedere de 14,4 miliarde lei pentru asa numitele „dotari independente” cu care institutiile CJ isi imbogatesc bunurile mobile. Denumirea mentionata include o plaja foarte larga de obiecte, de la autoturisme de jumatate de miliard de lei exemplarul si pana la sanii sau camere video. Cultura conduce detasat in topul ciudateniilor trecute in programul de achizitii pe 2005.

Astfel, la capitolul de „achizitii muzeale” sunt specificate noua „blide ceramica veche” la doua milioane bucata, trei „scoarte vechi” la 20 milioane lei exemplarul, noua „stergare in canepa” la doua milioane lei fiecare, o „vartelnita” de 20 milioane lei, o „duruiala” de opt milioane lei, o „lada zestre” de 25,5 milioane lei, patru „desagi” la 2,5 milioane lei bucata, o „sanie veche” de 10,5 milioane lei, o „rasnita veche de argint” de opt milioane lei, doua „pieptane pentru lana”, la un milion bucata si medalii cu efigie Mihai Eminescu, IL Caragiale, Nicolae Iorga. Tot in domeniul cultural este programat sa se cheltuie aproape un miliard lei pentru un sistem de alarma si antiefractie, un videoproiector de 90 milioane lei si un calculator de 40 milioane lei. Orchestra „Rapsozii Botosanilor” cumpara un tambal de 150 milioane lei, un contrabas de 20 milioane lei, dar si o licenta program de contabilitate de opt milioane lei.

Scolile speciale din Dorohoi au trecut in planul de achizitii opt electropompe, rezervoare de apa, boilere si cazane de apa calda si un „calculator cu accesorii”. Cea mai mare prevedere bugetara pentru „dotari independente” o are CJ. Institutia are alocat pentru 2005 un miliard lei pentru cumpararea a doua autoturisme, peste jumatate de miliard pentru sisteme de calcul si programe soft si mai mult de un miliard pentru asistenta tehnica la elaborarea unor proiecte PHARE. „Nu e nimic noua fata de ce s-a aprobat la sfirsitul anului trecut. Daca sunt necesare aceste dotari trebuie sa le realizam”, afirma Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ. Initial, CJ isi repartizase bani in buget si pentru un copiator digital de aproape jumatate de miliard si o camera video digitala de 40 milioane lei, numai ca a trebuit sa renunte la achizitionarea lor din cauza problemelor financiare pe care le intampina din cauza pierderii in fata Prefecturii a procesului privitor la buget. De altfel, suma de 14,4 miliarde lei prevazuta pentru „dotari independente” la CJ si toate unitatile subordonate va scadea probabil la 11,2 miliarde lei odata cu rectificarea bugetului tot ca urmare a litigiului cu Prefectura. (Un articol de Sergiu BALASCAU, publicat in „Monitorul de Botosani”)