Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, lasă la latitudinea şefilor de instituţii dacă arborează steagul secuiesc şi i-a îndemnat la calm în legătură cu această chestiune.
Borboly Csaba explică, într-un comunicat de presă difuzat joi, că prin sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş a fost anulată hotărârea prin care steagul secuiesc a fost declarat ca steag al judeţului, dar arborarea acestuia nu este interzisă de lege, care face referire doar la drapelul României şi la cele ale altor state.

„Borboly Csaba a luat la cunoştinţă faptul că Ilie Şandru (profesorul care a reclamat în instanţă folosirea acestui steag – n.r.) îi reclamă pe conducătorii instituţiilor publice, şcoli şi primării din judeţ, care arborează pe instituţiile pe care le conduc steagul secuiesc. Preşedintele consiliului judeţean accentuează faptul că prin sentinţa Curţii de Apel de la Târgu-Mureş a fost anulată hotărârea Consiliului Judeţean Harghita cu privire la adoptarea steagului albastru-auriu ca steagul oficial al judeţului Harghita. (…) Legea 75/1994 face referire la arborarea drapelului României, respectiv la drapelul altor state şi nu la alte însemne, lucru recunoscut şi de prefectul judeţului în declaraţia sa de presă din data de 10 ianuarie 2013”, se arată în comunicatul preşedintelui CJ Harghita.

El menţionează că lasă la latitudinea conducătorilor de instituţii publice din judeţul Harghita ce decizie iau în această chestiune şi a ţinut să adauge că pe clădirea CJ este arborat în continuare steagul, pe răspunderea sa.

Preşedintele CJ Harghita le-a transmis şi locuitorilor judeţului că pe proprietăţile private şi cu ocazia unor evenimente nu poate fi îngrădită arborarea acestui steag. „Borboly Csaba doreşte să risipească şi ideile preconcepute în legătură cu arborarea steagului secuiesc pe proprietăţile private. Folosirea liberă a simbolurilor comunităţii pe proprietăţile private, respectiv cu ocazia sărbătorilor şi evenimentelor nu poate fi îngrădită, deci în aceste condiţii populaţia poate arbora liniştită steagul secuiesc”, se afirmă în finalul comunicatului de presă. AGERPRES