Borbely Laszlo solicită instituţiilor şi autorităţilor locale din Sălaj sprijin pentru implementarea unei strategii de dezvoltare durabilă

Borbely Laszlo, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, a solicitat, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Zalău cu reprezentanţii instituţiilor şi autorităţile locale din Sălaj, sprijin pentru implementarea strategiei naţionale de dezvoltare durabilă, care a fost adoptată încă din 2008 şi urmează să fie revizuită până la primăvara anului viitor, prin implicarea departamentului menţionat, creat în acest scop în anul în curs.

Borbely Laszlo a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută înainte de întâlnirea cu oficialităţile din Sălaj, că pentru început se doreşte revizuirea strategiei, organizarea unor întâlniri la nivel naţional şi regional, cu participarea actorilor care vor fi prezenţi în implementarea strategiei, iar mai apoi crearea mediului instituţional pentru a putea cuantifica obiectivele de dezvoltare durabilă şi a completa indicatorii statistici de urmărit.

În baza analizei efectuate şi a strategiei revizuite, vor fi stabilite priorităţile, identificate proiectele de dezvoltare durabilă din diferitele domenii, respectiv sursele de finanţare şi evidenţierea acestora în bugetul naţional, a evidenţiat Borbely.

În acest context, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a menţionat şi câteva din problemele cu care se confruntă în prezent ţara noastră, respectiv faptul că România este pe locul doi în Europa la consum de antibiotice şi primul loc la cazuri de tuberculoză, iar 3,6 milioane de români, reprezentând un procent de 35% din populaţia activă, fiind plecaţi la muncă în străinătate. Pe de altă parte, abandonul şcolar este în ţara noastră de 19%, iar o familie din România aruncă 100 de kilograme de alimente pe lună, potrivit datelor prezentate de Borbely.

“Păi ce facem cu treaba aceasta? Ce facem cu cifrele acestea? Trebuie să facem o analiză cam ce înseamnă pentru societate ca 30% din populaţia activă să nu fie în ţară. (…) Am venit în teritoriu pentru că, deşi la Bucureşti trebuie pentru prima oară la instituţii să le dăm posibilitatea să şi adune aceşti indicatori, dar nu e adevărat că nu se poate porni de la comunităţi locale, judeţene. Şi ei trebuie să aibă o concepţie, începând cu strategiile judeţene, cu planul de mobilitate. (…) Sunt lucruri organizatorice, sunt lucruri care ţin şi de o strategie, ca să ai priorităţi – România trebuie să aibe priorităţi. (…) Începând de la cetăţeni, până la o familie, o comunitate mai mică sau mare, dacă-şi schimbă puţin mentalitatea… E o problemă şi de nivel de trai şi de educaţie şi de comunicare”, a declarat sursa citată.

Borbely Laszlo a adăugat că se doreşte şi crearea unor “nuclee” de dezvoltare durabilă la nivelul instituţiilor centrale, formate în principal din statisticieni care să poată urmări date specifice fiecărei instituţii, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă colaborând deja cu Institutul Naţional de Statistică (INS) pentru monitorizarea a 25 de indicatori.

“Am pornit aceste întâlniri regionale şi locale, şi vom continua, de ce? În primul rând să conştientizăm. Începând ca cetăţeni. Sunteţi conducători de instituţii, dar sunteţi şi cetăţeni. (…) Eu mă gândesc serios la faptul că trebuie să creăm o masă critică pozitivă, de instituţii, de oameni politici, de guvernanţi, de instituţii locale şi regionale, care nu e adevărat că nu pot să iniţieze unele acţiuni, unele studii. La INS sunt destul de multe date. Şi la nivel local pot fi iniţiative foarte bune”, a afirmat, la întâlnirea cu reprezentanţii instituţiilor şi autorităţile locale din Sălaj, oficialul guvernamental.

Acesta le-a cerut celor prezenţi sprijin în implementarea unei dezvoltări durabile, chiar dacă prin lucrări de mai mică amploare, astfel încât să fie făcuţi paşi înainte. “Am pornit aşa o gândire. Şi la nivel local, evident discuţii cu edilii, cu cei care pot fi parteneri, dar haideţi să vedem cum putem rezolva lucruri mărunte dare care ţin de o funcţionare mai durabilă, mai normală a unei societăţi. Şi atunci evident că trebuie să vină şi de la Bucureşti semnalul, şi sper că o să vină, şi o să ne întâlnim peste un an de zile şi o spunem: ‘uite domnule, am făcut trei paşi înainte, patru, dar nu înapoi!’ (…) Fiecare aveţi o felie din dezvoltarea durabilă: pe agricultură, pe sănătate, pe educaţie, pe mediu, pe toate componentele vieţii. De ce să nu încercăm să le punem laolaltă. Nu o să putem să schimbăm lumea în câteva luni, dar să încercăm să o schimbăm, dacă nu în câteva luni, în câţiva ani, în bine”, a conchis sursa citată.

Borbely Laszlo a demarat miercuri, la Satu Mare, iar mai apoi joi, la Zalău, consultările cu autorităţile locale în vederea revizuirii Strategiei de Dezvoltare Durabilă, urmând să se deplaseze în mai multe judeţe pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiilor publice în vederea identificării unor soluţii la problemele societăţii. AGERPRES