Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely (foto), a cerut autoritatilor locale sa se implice in finantarea programului de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat, proiect care va beneficia, in acest an, de fonduri in valoare de 100 miliarde lei.
„Lucram la modificarea legislatiei, astfel incat autoritatile locale sa se implice mai mult in acest program. Primarii au, potrivit legii, obligatia sa ia masuri de prevenire si limitare a efectelor calamitatilor si sa monitorizeze executia lucrarilor de consolidare”, a declarat Borbely. El a precizat ca bugetul programului gestionat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului prevede pentru 2005 fonduri de 39 de miliarde de lei, insa la rectificarea bugetara programata pentru sfarsitul lunii aprilie suma ar putea fi suplimentata cu 67 de miliarde de lei.

Borbely a precizat ca in Bucuresti sunt circa 120 de cladiri inalte cu risc seismic ridicat, construite inainte de anul 1940, din care doar 6 au fost consolidate, iar alte 49 sunt in diverse stadii de proiectare a lucrarilor. Potrivit ministrului delegat, acordul proprietarilor este obtinut in continuare cu greutate, desi exista facilitati importante, precum plata proiectarii si a expertizarii cu fonduri bugetare sau achitarea costurilor de executie pentru familiile cu venituri reduse cu sume provenind de asemenea de la buget. In plus, persoanele care locuiesc in aceste imobile pot beneficia de credite fara dobinda, contractate pe o perioada de 25 de ani, a amintit Borbely.