olteanubogdan.jpgPresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a acordat un interviu agentiei Rompres in care vorbeste despre prioritatile legislative, dar si despre motiunea de cenzura anuntata de PSD. Olteanu sustine totodata ca eventuale alegeri anticipate nu ar putea fi organizate, din punct de vedere tehnic, mai devreme de inceputul anului viitor.

– Domnule presedinte al Camerei Deputatilor, ce prioritati are acest for legislativ in sesiunea care urmeaza sa inceapa saptamana viitoare?

– Prioritatile legislative ale Guvernului vor fi transmise in cursul acestei saptamani si le vom lua in discutie in prima sedinta de Birou Permanent. In paralel, exista cateva proiecte legislative cu importanta si urgente pentru aceasta sesiune. Fara indoiala, primul este votul uninominal. Vom vedea in aceasta saptamana daca acordul politic stabilit impreuna cu Pro Democratia va fi respectat, dupa care proiectul va merge la Senat si va putea ajunge undeva la 15 septembrie la Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Tot in septembrie, sper sa facem o dezbatere politica si pe tema legii lustratiei. Ma voi intalni cu reprezentantii Societatii Timisoara pentru a organiza o asemenea dezbatere, moderata de cei de la Societatea Timisoara si la care sa fie invitate toate partidele politice pe modelul realizat de Pro Democratia cu Codul electoral, asa incat sa incercam sa gasim o solutie care sa fie cat mai larg sustinuta si pentru acest proiect. Daca ajungem la o asemenea solutie, atunci sigur ca proiectul va putea fi pus pe ordinea de zi. Un proiect care pentru mine e foarte important este proiectul de modificare a Legii minelor prin care se interzice exploatarea cu cianuri in Romania. Pentru acest proiect Comisia pentru industrii trebuie sa prezinte raport pana in 17 septembrie. Chiar daca raportul nu va fi prezentat, eu voi cere ca parlamentarii sa se pronunte asupra acestui proiect si am sa cer vot nominal ca sa vedem fiecare dintre colegi daca este pentru sau impotriva exploatarilor cu cianuri din Romania. Este un proiect scurt si simplu, are un singur articol si ca atare nu trebuie o analiza foarte larga la comisie.
In plus, la sfarsitul lunii octombrie, vom primi de la Guvern proiectul legii bugetului de stat, care va consuma o buna parte a dezbaterilor parlamentare din luna noiembrie. Pe 15 octombrie se depune la Parlament, se da o saptamana spre studiu individual, pe urma 2-3 saptamani la comisii si undeva in jur de 10 noiembrie intra in plen.

– In calitate de presedinte al Camerei Deputatilor aveti si alte prioritati?

– Toate cele enumerate mai sus sunt prioritatile mele, in primul rand. Mai am un proiect legislativ, pe care am sa-l depun chiar in prima zi a sesiunii, un proiect prin care sa se interzica in mod expres constructiile in parcuri. L-am lucrat impreuna cu colegii de la Comisia de administratie publica si protectia mediului si, pentru a evita orice fel de experienta de tipul hotararilor judecatoresti din cazul Costanda, vrem sa introducem in Legea privitoare la disciplina in constructii o reglementare care interzice expres si clar orice fel de constructii in parcuri.

– De ce nu ati prezentat, in iunie, bilantul de sfarsit de sesiune legislativa? A ramas Camera Deputatilor cu restante legislative?

– Nu avem in acest moment restante legislative in ceea ce priveste angajamentele noastre fata de UE. Ultimul angajament legislativ restant, cel privitor la Agentia de Integritate, a fost indeplinit in primavara. Urmeaza ca, in aceasta toamna, potrivit calendarului agreat cu Comisia Europeana, Guvernul sa trimita Parlamentului noul Cod penal si noul Cod de procedura penala, dar ele sunt intr-un calendar agreat si vor veni, probabil, in noiembrie-decembrie la Parlament. In rest, sesiunea trecuta a fost destul de vizibila, asa incat sa nu mai fie nevoie de un bilant din partea mea, poate chiar prea vizibila si chiar mai mult politica decat legislativa. Am avut diverse „aventuri” constitutionale, printre care dezbaterile legate de suspendarea presedintelui, „aventuri” legate de depunerea unei motiuni de cenzura, care au starnit deliciul publicului, dar care au tinut mai putin de seriozitatea actului legislativ.

– Proiectul votului uninominal trece de Parlament in aceasta sesiune?

– Votul uninominal trebuie sa treaca in sesiunea aceasta si, daca va fi blocat prin incalcarea angajamentului partidelor care si l-au asumat sau daca se va incerca organizarea de alegeri anticipate doar ca sa se evite votul uninominal, exista parghii pe care si PNL si Guvernul le vor folosi ca sa avem votul uninominal, inclusiv la eventuale alegeri anticipate in ianuarie-februarie.

– Alegerile pentru Parlamentul European se pot desfasura utilizand votul uninominal?

– Nu, asta nu se poate, pentru ca sistemul electoral stabilit prin cutuma comunitara este un sistem proportional. Ca atare, la euroalegeri putem fie sa avem sistem de liste nationale, fie sistem de liste regionale, dar alt sistem nu e aplicat in nicio tara europeana. Votul uninominal va fi aplicat la primele alegeri parlamentare din Romania.

– Exista sanse ca legea lustratiei sa fie votata de Camera Deputatilor in aceasta sesiune?

– Acest lucru depinde de existenta unei vointe politice suficient de largi. In acest moment, nu exista vointa politica necesara, nu exista sustinerea unei majoritati a Parlamentului pentru acest proiect de lege si eu nu vreau sa-l supun la vot doar ca sa fie respins. In momentul in care vom reusi sa strangem sustinere din partea unei majoritati, eu il supun la vot. Deocamdata, parerile sunt foarte impartite despre cum ar trebui sa arate legea asta. Sigur, unii considera ca ea nu ar trebui sa existe deloc, dar si cei care considera ca ar trebui sa avem o lege a lustratiei au pareri diferite: daca ea ar trebui sa fie o interdictie pentru multe categorii sau o interdictie pentru putine categorii de a ocupa functii publice, o obligare a tuturor de a spune ce au facut inainte de ’89 dupa modelul Legii privind deconspirarea Securitatii ca politie politica. Asta incercam sa lamurim prin consultarea pe care o organizam cu Societatea Timisoara: sa gasim o viziune comuna impartasita de cat mai multe partide. Impreuna cu Marius Oprea si Stejarel Olaru am sa ma intalnesc in aceste zile cu Societatea Timisoara si cu Alianta Civica pentru a pregati propunerile care sa fie puse in fata partidelor politice la acea dezbatere. Sper sa venim cu idei bune. Marius Oprea spune ca are idei surprinzatoare si revolutionare, astept sa le vad.

– Un proiect care treneaza de mult timp este cel privind statutul minoritatilor nationale. Ce se va intampla cu acest statut? Nu exista o limita de dezbatere?

– Nu, nu exista o limita. Statutul poate fi supus la vot in Parlament, dar ar fi respins, pentru ca, la fel ca in cazul legii lustratiei, nu exista sustinere politica pentru el. Toate partidele din opozitie s-au pronuntat impotriva acestui statut si intrucat opozitia numara in acest moment 80% din voturile din Parlament statutul nu ar avea mari sanse sa treaca. Trebuie obtinuta o sustinere politica cat mai larga, pentru ca este o chestiune care trece dincolo de clivajele putere-opozitie, pentru ca statutul nu e adoptat pentru o singura legislatura. Si atunci cand si reprezentantii PD si cei ai PSD vor avea maturitatea de a se aseza la masa si a fi dispusi la consultari pe tema proiectului se va putea ajunge si la o forma finala. Cred insa ca, atat de aproape de alegeri, entuziasmele patriotice ale multora dintre colegii mei nu vor ajuta la adoptarea proiectului, poate dupa viitoarele alegeri parlamentare. Biroul Permanent poate lua decizia dezbaterii proiectului fara raport, dar, in cazul unui proiect extrem de complex, cu foarte multe articole si amendamente, discutarea fara raport inseamna discutarea tuturor textelor si a tuturor amendamentelor in plen, ceea ce ar insemna luni bune de dezbateri. Deci, nu ar fi o solutie, fara indoiala.

– Se pot organiza alegeri anticipate in acest an?

– Nu. Tehnic, nu se poate. Daca mergem in ritmul anuntat de PSD, respectiv motiune de 10 septembrie, asta ar insemna ca alegerile se pot organiza undeva intre 5 ianuarie si 20 februarie, conform termenelor constitutionale.

– Motiunea de cenzura poate afecta dezbaterile la bugetul de stat?

– Motiunea nu poate afecta dezbaterile, dar, sigur ca, in cazul in care Guvernul ar cadea, urmeaza ca aceia care ar prelua guvernarea sa-si asume si sustinerea unui proiect de buget pentru anul viitor.

– Va avea Camera Deputatilor un nou secretar general?

– Acest lucru depinde de momentul in care noii parlamentari vor fi validati. Doamna secretar general, Georgeta Ionescu, este propusa pentru a ocupa locul ramas vacant in Parlament la judetul Mehedinti, unde era prima pe lista. Dar listele semnate de presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, stau de sase luni la PD si nu au fost inca semnate si de co-presedintele Aliantei, Emil Boc, astfel incat nu pot fi depuse la Parlament. Regula e foarte simpla aici si nu e mare lucru de discutat. Ultima oara am discutat la sfarsitul lunii iunie, cand democratii doreau sa faca o negociere pe aceasta tema, dar aceasta tema nu prea are obiect de negociere, pentru ca legea e cat se poate de clara: urmatorul de pe lista intra in Parlament. Negocierea s-a facut la momentul elaborarii listelor si a cuprins toate locurile si pe cele eligibile si pe cele neeligibile, care sunt valabile pana la viitoarele alegeri parlamentare. La momentul respectiv cele doua partide au agreat asupra listelor, iar acum nu ramane decat sa punem in aplicare. Ar fi ca si cand a doua zi dupa alegerile parlamentare ar trebui sa negociem din nou care dintre candidatii alesi intra si care nu intra in Parlament. Conform legii electorale, atunci cand se elibereaza un mandat parlamentar locul e ocupat de urmatorul candidat al partidului sau al aliantei pe lista de parlamentari. In acest moment, sunt sase pozitii libere care apartin Aliantei D.A., patru din ele urmeaza a fi ocupate de candidati liberali, doua de candidati democrati, pentru ca asa urmeaza pe liste in judetele respective. Probabil ca, dupa alegerile europene, se vor mai elibera si alte pozitii, pentru ca este clar ca dintre actualii membrii ai Parlamentului vor fi candidati pentru PE.