Bogdan Olteanu:

olteanubogdan.jpgPresedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, declara intr-un interviu acordat Agentiei Rompres ca actuala sesiune parlamentara, care se va incheia la sfarsitul lunii iunie, a fost cea mai agitata din istoria post-decembrista a Parlamentului roman.
– Domnule Bogdan Olteanu, presedinte al Camerei Deputatilor, se apropie sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, o sesiune care a fost, in orice caz, mult mai agitata decat celelalte de pana acum…

– Din ce i-am intrebat eu pe batranii Parlamentului, este sesiunea cea mai agitata din istoria acestor 17 ani, si aceasta nu este o lauda. Cred ca este o perioada in care am reusit, cei mai multi dintre noi, sa ne ocupam preponderent de altceva decat de ceea ce ar fi trebuit, si anume de scandal. Eu sper ca am inteles, din lectia referendumului, ca nu de scandal trebuie sa ne ocupam, de razboaie intre partide sau intre presedinte si partide, Parlament si Guvern. Fiecare trebuie sa-si faca treaba lui: Traian Basescu la Cotroceni, ni s-a spus foarte clar la referendum, Guvernul la guvernare, Parlamentul in dezbaterea si adoptarea de legi. Atunci cand se va trage linie, peste un an si jumatate, Guvernul nu o sa fie intrebat de Traian Basescu, ci o sa fie intrebat ce a facut cu salariile si cu pensiile sau cu scolile si cu spitalele. Traian Basescu nu o sa fie intrebat de Tariceanu, ci o sa fie intrebat ce a facut din ce si-a asumat in programul sau propriu. Daca facem ce am promis o sa luam, poate, si voturi, dar daca nu facem ce am promis, sigur ramane fara voturi.

– As vrea sa va intreb care ar fi fost lucrurile importante ce ar fi trebuit realizate in aceasta perioada si care, dintr-un motiv sau altul, au fost amanate si, fireste, care sunt lucrurile importante ce s-au realizat in aceasta perioada?

– Din fericire, ceea ce trebuia facut s-a facut. Si, uite, vedem ca am devenit, la 1 ianuarie 2007, tara membra a Uniunii Europene, desi in 2005 eram cu totii aproape siguri ca aderarea se va amana pana in 2008. Iata ca lucrurile merg bine in economie, ca o buna parte din ceea ce Guvernul a promis in 2004 s-a respectat, s-a indeplinit, cel putin in ceea ce priveste cresterile de venituri, fie ca este vorba despre salarii sau pensii, am ajuns deja la ce promisesem pentru sfarsitul de mandat. Nu este suficient, vedem si noi, stim si noi, incercam sa fie mai mult, dar lucrurile s-au miscat. Incep sa apara investitii in domenii in care n-au fost pana acum, precum scolile sau spitalele. Sigur ca investitiile in ceea ce ne doare pe toti cand mergem cu masina, si anume in drumuri, sunt inca in curs de realizare si speram sa se termine mai repede. In concluzie, ceea ce ar fi trebuit s-a intamplat.

– Asta in linii mari. Dar in ceea ce priveste activitatea parlamentara?

– In ceea ce priveste activitatea parlamentara, legile Guvernului au fost votate. Nu exista legi ale Guvernului, propuneri ale Guvernului care sa nu fi fost sustinute de Parlament. Nici in perioada din 2004 incoace, nici de la 4 aprilie incoace, cand a fost investit noul Guvern. Si PSD, de doi ani si jumatate incoace, si PD, de trei luni incoace, voteaza cele mai multe dintre legile Guvernului pentru ca, pana la urma, in aceeasi tara traiesc si ei ca si noi, nu este o tara a liberalilor si alta tara a PD-istilor sau a PSD-istilor, iar legile sunt la fel pentru toti.

Sa ne intoarcem la legi. Care au fost cele mai importante legi votate in actuala sesiune?

– Fara indoiala a fost legea Agentiei Nationale de Integritate care, in sfarsit, a reusit sa primeasca si sustinerea Parlamentului, incepe sa se infiinteze acum agentia, urmeaza sa fie angajati inspectorii de integritate. Speram ca, din toamna, ea sa functioneze si sa inceapa sa controleze demnitarii si functionarii publici, astfel incat aceasta lege sa devina o realitate. Pe langa ea, sigur, au fost foarte multe legi tehnice, legi care tin de absorbtia fondurilor comunitare, de alocarea de subventii pentru domenii speciale cum este, de exemplu, agricultura, care tin de reforma, pana la urma, a functionarii institutiilor statului. Acestea sunt legi foarte importante pentru structurile statului, poate mai putin importante sau mai putin perceptibile pentru cetatean direct, tinand de buna functionare a administratiei publice.

– Pentru ca ati vorbit de absorbtia fondurilor comunitare, este pregatita Romania sa absoarba fonduri din partea Uniunii Europene, pentru ca peste tot in media apar semnale alarmate si alarmante care spun uite, se apropie sfarsitul lunii iunie si n-am absorbit nici macar un eurocent, Romania va pierde foarte multi bani anul acesta. Care este situatia?

– Deocamdata, nu trebuia sa absorbim niciun ban si nici nu aveam cum pentru ca, pana una-alta, mingea este in terenul celorlalti. Cei de la Bruxelles trebuie sa aprobe formalitatile pentru plata acestor bani, formalitatile pentru selectia de proiecte si, in momentul in care ei vor fi gata, sigur ca proiectele vor putea sa inceapa sa fie depuse. Exista oameni cu initiativa in Guvern, in administratia locala care stiu asta si au proiectele deja pregatite, inclusiv proiecte ce nu au mai putut sa fie finantate prin fondurile de preaderare si care sa pot fi depuse in baza fondurilor structurale, a fondurilor de dezvoltare regionala, a fondurilor de coeziune sociala. Deci, de indata ce vor exista programe care sa fie in lucru si care sa permita finantarea se vor depune si proiecte. O buna parte a banilor europeni va veni in acest an pentru agricultura, subventiile pe agricultura se vor plati in toamna si, de aceea, eu spun ca Romania are deja capacitatea de absorbtie. Romania este un sol aproape la fel de uscat precum si cel al Baraganului in aceste zile si asteapta cu nerabdare apa venita de la Bruxelles sub forma de finantari.

– Avem canale de irigatii, daca pastram limbajul metaforic?

– Avem canale de irigatii acolo unde foarte multi dintre cei care lucreaza in administratie sau in economie au invatat deja sa absoarba acesti bani. Si exista foarte multi primari, foarte multi reprezentanti ai administratiei centrale care stiu sa foloseasca asemenea bani, exista in mediul de afaceri oameni care stiu deja sa absoarba banii din partea UE, ramane ca acesti bani sa inceapa sa vina. Eu cred ca vom avea o rata mai buna de absorbtie in primul an decat celelalte tari care au aderat la UE in 2004. Asta nu inseamna ca o sa-i absorbim pe toti in 2007, dar vom recupera din 2008 ceea ce nu a venit in timpul anului 2007.

– Care vor fi prioritatile urmatoarei sesiuni a Parlamentului?

– Ca intotdeauna in toamna, o lege foarte importanta va fi legea bugetului. O sa urmeze, de asemenea, cateva legi legate de descentralizare pentru ca va veni legea politiei locale, pe care Ministerul de Interne a finalizat-o, vor veni, probabil, legi in domeniul descentralizarii celorlalte ministere, astfel incat multe competente sa treaca spre Consiliile Judetene. Astea sunt legi importante si care vor fi foarte serios luate in discutie. Eu sper, de asemenea, ca pe langa aceste legi care sunt legi ale Guvernului sa fie si un alt proiect care este de natura, sa-i spunem, de initiativa parlamentara, si anume proiectul votului uninominal. El este gata, va fi depus saptamana viitoare, va intra in lucru peste vara la Comisia speciala a Parlamentului si asta inseamna ca in toamna, in cursul lunii septembrie, el poate fi, si eu zic trebuie sa fie, votat.

Alegerile pentru Parlamentul European vor fi un scrutin pe liste sau un scrutin uninominal?

– Alegerile pentru Parlamentul European vor fi obligatoriu pe liste, pentru ca asa prevede legislatia europeana. Ea cere ca reprezentarea sa fie proportionala. Votul uninominal este prevazut pentru Parlamentul Romaniei.