Blocurile de locuinţe din Oraviţa ar putea fi anvelopate cu fonduri UE

reabilitare_termica.jpgO parte din blocurile de locuinţe din oraşul Oraviţa ar putea fi reabilitate printr-un program cu finanţare europeană ce vizează eficientizarea energetică a imobilelor, pentru care autorităţile lucrează în prezent la studiile de fezabilitate.

“Prin acest proiect încercăm să anvelopăm blocurile, şi pentru a le da o altă înfăţişare, dar şi pentru a da proprietarilor posibilitatea de a reduce consumul de lemne şi de energie electrică, acestea două fiind sursele cu care populaţia se încălzeşte la Oraviţa. Studiul de fezabilitate se află în lucru, în acest moment. Noi încercăm să demarăm şi o campanie de înfiinţare a asociaţiilor de proprietari, aceasta fiind şi prima condiţie pentru un proiect de succes. Asociaţiile vor intra mai apoi într-un parteneriat cu Primăria şi Uniunea Europeană”, a declarat Ionuţ Petrovan, consilier în cadrul Departamentului de Integrare Europeană din Primăria Oraviţa. Proiectul se va derula prin Programul Operaţional Regional, Primăria Oraviţa urmând să îl depună pe primul apel de lansare.

Reabilitarea termică a blocurilor din Oraviţa presupune cofinanţare, atât din partea autorităţilor, în proporţie de 15%, cât şi din partea asociaţiilor de proprietari, în proporţie de 25%, pe lângă partea de 60% asigurată de Uniunea Europeană. “Chiar dacă 25% din valoare trebuie depusă de asociaţia de proprietari, ceea ce este un pic mai mult decât îşi permit oamenii, vom încerca să găsim soluţii, şi anume, o eşalonare pe o perioadă de un an, probabil, în rate egale, pentru a veni în ajutorul acestora”, a mai afirmat Ionuţ Petrovan. AGERPRES