Bistrita-Nasaud: Asociatie intercomunitara de dezvoltare, in loc de zona metropolitana

Primaria municipiului Bistrita intentioneaza sa se asocieze cu alte sase primarii de comune invecinate in vederea crearii unei asociatii intercomunitare de dezvoltare,
capabila sa rezolve criza de terenuri din resedinta de judet.
Primarul Bistritei, Vasile Moldovan, a afirmat ca asociatia vine sa suplineasca ideea de zona metropolitana, care nu poate fi creata in jurul municipiului, din cauza ca numarul locuitorilor – 82.000 – este de trei ori mai mic decat prevede Legea administratiei publice pentru un astfel de proiect. In asociatie ar urma sa intre comunele Sieu Magherus, Cetate, Dumitra, Livezile, Budacu de Jos si, posibil, Sintereag, toate aflate pe o raza de 25-30 de kilometri in jurul Bistritei. In acest fel, localitatile implicate ar putea accesa fonduri europene si guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii (drumuri, apa, canalizare, gaz).

Moldovan spune ca, pana la sfarsitul acestei luni, Serviciul juridic al Primariei va elabora un model de act constitutiv al asociatiei, dupa care se vor incepe discutiile cu ceilalti primari, in vederea realizarii proiectului. Ideea asociatiei apare intr-un moment in care tot mai multe firme din Bistrita intentioneaza sa isi mute amplasamentele in afara orasului, pentru a face loc noilor zone rezidentiale.