Valoarea culturală a bisericilor fortificate săseşti este bine cunoscută în toată Europa, dar Ambasada Statelor Unite la Bucureşti este cea care le-a purtat renumele de pe bătrînul continent pînă în Lumea Nouă. Prin acordarea unui grant în valoare de 39.200 de dolari pentru restaurarea bisericii fortificate Moardăş şi prin participarea ambasadorului Statelor Unite la ceremonia de încheiere a proiectului, bisericile fortificate şi cultura sibiană în general au câştigat un aliat de talie mondială.
Vineri, 28 octombrie, satul Moardăş din comuna sibiană Mihăileni a primit vizita unuia dintre cei mai înalţi oaspeţi pe care i-a avut de-a lungul anilor: Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark H. Gitenstein. Însoţit de către Libby Gitenstein, soţia domniei sale, precum şi de către ataşatul cultural al ambasadei, Edwina Sagitto, Excelenţa Sa a tăiat panglica la ansamblul fortificat din localitate.
Într-una dintre văile secundare ale râului Calva, la circa 60 km distanţă de Sibiu, ascuns printre dealuri, se află micul sat Moardăş (germ. Mardisch, maghi. Mardos). Localitatea s-a depopulat masiv în ultimii 25 de ani, când saşii care îşi întemeiaseră aici o comunitate au emigrat în Germania. Ansamblul bisericii evanghelice, rămas nefolosit de la începutul anilor ’90, s-a degradat treptat, ajungând într-un stadiu în care în scurt timp nu ar mai fi fost posibilă execuţia unor lucrări simple de reparaţii, ci măsuri majore de restaurare.
Ansamblul fortificat, datând din secolul al XIII-lea face parte din Peisajul Cultural al Bisericilor Fortificate Transilvane, care s-a aflat timp de doi ani pe lista World Monument Fund (WMF) a celor mai periclitate monumente din lume. Având aşadar o recunoaştere a valorii monumentului, precum şi a necesităţii de intervenţie rapidă, care să stopeze extinderea periculoasă a degradărilor, Biroul de Coordonare Biserici Fortificate, departament al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România a accesat în anul 2009 Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (The Ambassadors Fund for Cultural Preservation) al Departamentului de Stat al SUA cu proiectul „Biserica fortificată Moardăş – Îmbunătăţirea şanselor unei comunităţi tradiţionale prin conservarea patrimoniului său cultural”.
Susţínerea financiară generoasă a Ambasadei (Moardăşul a beneficiat de cea mai mare sumă acordată unui proiect din România prin acest program) a creeat efecte durabile: asociaţii, instituţii de învăţământ, iniţiative individuale şi comunitatea locală şi-au adus fiecare contribuţia astfel încât la final se poate spune că proiectul a fost un succes şi şi-a îndeplinit obiectivele cu brio. Degradările monumentului au fost stopate, iar reparaţiile de urgenţă au fost executate. Partenerii îşi doresc să continue colaborarea, iar localnicii au învăţat tehnici tradiţionale de lucru şi au început să le aplice în gospodăriile proprii. Este cazul unui tânăr care locuieşte în apropierea monumentului şi care a realizat în curtea proprie un pavaj din piatră de râu aşa cum a învăţat în timpul execuţiei lucrărilor la ansamblul fortificat.
Succesul proiectului a fost confirmat de vizita ambasadorului SUA, care a declarat că Moardăşul are o moştenire culturală cu o vechime mai mare decât a întregului stat federal nord-american şi că este bucuros că a putut contribui la păstrarea acestei moşteniri.
Astăzi ansamblul fortificat Moardăş nu se mai află pe lista WMF a monumentelor aflate în pericol. Şi nu doar din cauza faptului că a expirat perioada de monitorizare, ci mai ales datorită faptului că ansamblul fortificat a trecut pe lista privilegiată a monumentelor aflate în grija comunităţilor şi prietenilor lor.