Biserica podgorenilor din Odobesti devine monument istoric

nicolas_daniel1.jpgBiserica negustorilor de vinuri cu hramul “Sfintii Apostoli” – Cazaclii din Odobesti va intra pe Lista Monumentelor Istorice. Comisia Zonala si Comisia Nationala a Monumentelor Istorice si-au dat avizul ca singura biserica ridicata de negustorii de vinuri in Tarile Romane sa fie salvata si protejata prin includerea pe Lista Monumentelor Istorice de interes national.

Abandondat de Biserica dupa cutremurul din 1940, lacasul de cult se afla in partea de nord a orasului Odobesti, iar initiativa salvarii de la o distrugere iremediabila a avut-o primarul Daniel Nicolas.

“Fiind odobestean, am crescut cu imaginea acestei biserici parasite si unul din obiectivele mele ca edil a fost sa salveze aceasta biserica pentru ca este o parte din memoria orasului Odobesti. Putina lume stie ca Odobestiul era in Evul Mediu locul unde negustorii de vinuri din partile Kievului aveau vie si pentru sufletul lor au zidit aceasta biserica. Si nu oriunde, ci chiar in marginea podgoriei unde isi aveau viile. Din aceste motive, restaurarea acestei biserici este si pentru noi, odobestenii, o chestiune de suflet, iar biserica ar putea deveni si un punct turistic pe Drumului Vinului”, a spus Daniel Nicolas, primarul orasului.

Intrucat lacasul era parasit, terenul si biserica aflata in ruina au fost trecute in inventarul orasului Odobesti, odobestenii putand sa afirme ca sunt singura primarie cu biserica pe inventar. Lacasul a fost construit la anul 1777 si a fost utilizat de negustori doar un secol. Dupa plecarea acestora biserica a devenit filiala a parohiei Sfanta Cruce din localitate si din toata splendoarea acesteia au ramas pana astazi doar numele de Cazaclii, pe care-l poarta atat biserica, dar si strada pe care se gaseste lacasul de cult.

De la primarul Daniel Nicolas am mai aflat ca Directia pentru Cultura Vrancea a initiat demersurile ca lacasul de cult sa fie introdus in Programul National de Restaurare al Ministerului Culturii si Cultelor. Daca regimul comunist nu ar fi fost inlaturat in decembrie 1989, aceasta biserica ar fi fost demolata asa cum a mai fost demolate la Odobesti o biserica si o sinagoga.