La nivel mondial, problematica infecțiilor rămâne o preocupare constantă a sistemului medical. Astfel, se impune implementarea unor măsuri de siguranță privind prevenirea apariției și răspândirii agenților patogeni.
Potrivit studiilor, peste 68% dintre contaminările cu agenți patogeni periculoși se produc pe calea aerului. Din acest motiv, dezinfecția aerului în spitale este esențială pentru siguranța pacienților și a personalului medical, mai ales pentru pacienții preluați în UPU, cei care necesită transport medical special sau cei care sunt într-o stare precară de sănătate, ce nu trebuie agravată prin contaminarea suplimentară cu agenți patogeni periculoși, transmiși pe calea aerului.
În prezent, există pe piață tehnologii care nu doar că ajută pe termen scurt, dar pot constitui soluții viabile în viitor, dacă specialiștii vor acorda mai multă atenție prevenirii și controlului contaminărilor cu agenți patogeni. O astfel de tehnologie este tehnologia dezinfecției cu lumină ultravioletă UV-C.
Tehnologia luminii ultraviolete UV-C
Lumina ultravioletă UV-C cu lungimea de undă de 253,7 nm distruge ADN-ul agenţilor patogeni, astfel încât virusurile, bacteriile, drojdiile, ciupercile și alte microorganisme sunt dezactivate într-un interval de timp cuprins între câteva secunde și câteva minute.
Tehnologia dezinfecţiei cu lumină UV-C are numeroase avantaje față de metodele alternative: este eficientă în reducerea infecțiilor nosocomiale (distruge o gamă largă de agenți patogeni, inclusiv pe cei rezistenți la antibiotice, și nu permite acestora să dezvolte imunitate), este ecologică (nu emite ozon sau alți compuși secundari), are costuri de instalare, întreținere și operaționale scăzute și generează un consum minim de energie.
În plus, lumina ultravioletă UV-C distruge orice tip de microorganism, indiferent de dimensiunea lui, spre deosebire de filtrele de aer, care sunt ineficiente în cazul particulelor mai mici de 0,3 microni.
Tehnologia luminii ultraviolete UV-C în România
BIOCOMP, producător și lider de piață cu 30 de ani de expertiză, este singura companie din România care oferă dispozitive de dezinfecție UV-C profesionale pentru dezinfecția aerului și a suprafețelor, pentru biosecurizarea instituțiilor medicale.
Dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP cu lumină ultravioletă UV-C pentru dezinfecția aerului au scopul de a asigura siguranța și sănătatea pacienților și a personalului medical. Ele oferă posibilitatea desfășurării în condiții normale a activității, fiind special concepute pentru a funcționa în deplină siguranță în prezență umană.
Pentru a realiza dezinfecția, aceste dispozitive emit un strat de lumină ultravioletă UV-C paralel cu tavanul și folosesc convecția naturală pentru a dezinfecta aerul din încăperea în care au fost montate. Dezinfecția se realizează în mod ecologic – dispozitivele biocide BIOCOMP nu emit ozon sau alți compuși secundari.
În completare, dispozitivele BIOCOMP pentru dezinfecția suprafețelor se folosesc doar în absența persoanelor, sunt special proiectate pentru a se adapta oricărui tip de spațiu și acționează pentru a crea un sistem activ de protecție împotriva contaminărilor.
Odată montate, dispozitivele de dezinfecție BIOCOMP asigură un grad maxim de protecție epidemiologică și nu permit agravarea stării de sănătate a pacientului. Ele pot prezerva starea de imunitate a organismului uman, în situațiile în care acesta este supus unor traume și infecții deosebit de grave. Mai mult decât atât, aceste dispozitive asigură un mediu dezinfectat și sigur pentru aplicarea protocoalelor medicale.
Deși nu sunt menite să înlocuiască protocoalele existente, dispozitivele de dezinfecție cu tehnologia luminii UV-C BIOCOMP completează metodele clasice de curățenie și dezinfecție. Mai mult decât atât, studiile arată că dezinfecția cu lumină UV-C este mai eficientă atunci când este utilizată după protocoalele tradiționale de curățare. Prin urmare, curățenia trebuie să rămână o parte importantă a procesului de biosecurizare a spațiilor medicale.
Direcții viitoare
Evaluând opțiunile existente la ora actuală, tehnologia luminii UV-C ar trebui luată în calcul pentru securizarea spațiilor medicale, fiind cea mai viabilă soluție pentru a evita răspândirea contaminărilor.
Conform ASHRAE, autoritate mondială în ceea ce privește sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, dezinfecția cu lumină ultravioletă UV-C trebuie să devină o caracteristică comună tuturor clădirilor: „Lumina ultravioletă UV-C este eficientă împotriva tuturor tipurilor de virusuri și bacterii, inclusiv cele utilizate pentru bioterorism. Tehnologia este bine studiată și dezvoltată. S-a dovedit a fi eficientă în toate studiile privind mediile reprezentative și este ușor de încorporat în multe tipuri de clădiri, inclusiv spitale, clinici de sănătate, instituții de îngrijire a copiilor, clădiri de birouri, instituții publice, practic toate tipurile de clădiri. (…) Studiile susțin valoarea utilizării luminii ultraviolete UV-C împotriva bolilor infecțioase cum ar fi răcelile, gripa și toți ceilalți agenți infecțioși.” (ASHRAE Position Document on Airborne Infectious Diseases)