Bine ati venit la Transist, un proiect al Primariei Municipiului Sighetu Marmatiei

Proiectul “Axa Tisei Superioare – Model Integrat de Cooeziune Economico-Sociala Transfrontaliera” are obiectivul general: “Dezvoltarea infrastructurii institutionale comune in regiunea transfrontaliera Axa Tisei superioare – premisa cooperarii pentru dezvoltare durabila”.

Aplicantul proiectului este Primaria Municipiului Sighetu Marmatiei, avand ca parteneri Primaria Solotvino, Asociatia MTMM, CDIMM Baia Mare si Asociatia Tisa. Regiunea de proiect este centrata pe axa Tisei superioare, fiind polarizata de orasele Sighetu Marmatiei in judetul Maramures si Tiaciv, Teresva, Solotvino, Veliki Bicichiv in Zakarpatia (Ucraina).

De o importanta majora pentru populatia regiunii transfrontaliere, dar mai ales pentru etnicii romani de la nord de Tisa, va fi restabilirea relatiilor de cooperare economico-sociala, prin intermediul intalnirilor grupului de parteneriat transfrontalier, cu finalitate directa in creionarea directiilor principale ale strategiei de dezvoltare economico-sociala transfrontaliera.

Proiectul „Axa Tisei Superioare – Model Integrat de Coeziune economico-sociala transfrontaliera” are urmatoarele obiective:

Obiectivul general:
Dezvoltarea infrastructurii institutionale comune in regiunea transfrontaliera Axa Tisei superioare – premisa cooperarii pentru dezvoltare durabila Actiunea propusa, care va contribui la atingerea obiectivului general, este o etapa importanta in elaborarea planului de realizare si implementare a programului de marketing strategic integrat din punct de vedere regional, la nivel transfrontalier, care apare ca o necesitate pregnanta pe fondul schimbarilor tehnologice rapide, a globalizarii economiei si a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Obiectivele specifice sunt urmatoarele:

1. Imbunatatirea calitatii resurselor umane cu activitate in domeniul cooperarii economice transfrontaliere din regiunea de proiect

2. Prospectarea mediului social si economic din regiunea de proiect;

3. Crearea instrumentului comun de lucru – “Strategia integrata de cooperare economico-sociala pentru Axa Tisei superioare”;

4. Promovarea oportunitatilor economico-sociale ale regiunii de proiect.

Principalele probleme care vor fi rezolvate prin implementarea proiectului sunt: lipsa unei strategii de dezvoltare integrata pentru regiunea transfrontaliera, care nu poate fi realizata datorita lipsei unui instrument absolut necesar planificarii regionale (baza de date privind mediul economic, social si resursele capabile sa sustina relansarea economica). Se constata de asemenea lipsa unui plan integrat de marketing strategic a regiunii transfrontaliere, datorita absentei canalelor de comunicatie, a echipelor de lucru mixte, a parteneriatelor din domeniile economic si social datorita insuficientei cunoasteri reciproce a realitatilor de pe cele doua laturi ale frontierei. Se resimte de asemenea efectul puternic de periferie in cadrul statelor nationale a celor doua zone care compun regiunea transfrontaliera, precum si slaba promovare a oportunitatilor de afaceri.

Principalele nevoi de care s-a tinut cont in realizarea propunerii de proiect sunt: necesitatea planificarii dezvoltarii economice pe baza resurselor complementare pentru realizarea obiectivelor propuse cu cheltuieli minime si perceperea optimului de venituri si exploatare intr-un timp cat mai scurt; nevoia adaptabilitatii maxime a dezvoltarii economice cu resursele; nevoia de cooperare, comunicare si coordonare a eforturilor din cele doua parti ale frontierei pentru realizarea unei regiuni transfrontaliere efervescenta din punct de vedere economic, care sa fie competitva pe pietele externe.

Activitatile proiectului au fost concepute pentru atingerea cu maximum de eficienta a obiectivelor care au fost definite in proiect. Primele activitati de implementare a actiunii propuse urmaresc dezbaterea larga prin intermediul mass-media a problematicii dezvoltarii durabile in regiunea transfrontaliera Maramures -Zakarpatia. In acelasi timp cu activitatile legate de informare prin mass-media va fi derulata activitatea de amenajare a salii de conferinte pentru grupul de parteneriat transfrontalier romano-ucrainean.

Obiectivul fundamental al cooperarii transfrontaliere in UE este acela de a integra zonele separate de frontiere nationale, dar confruntate cu probleme comune carora trebuie sa li se raspunda cu solutii comune. Cooperarea transfrontaliera are ca prioritate centrala cresterea nivelului de competitivitate in regiunile de granita; in plus contribuie la integrarea economica si sociala a zonelor de frontiera adiacente, intrucat intre acestea exista disparitati insemnate.

,br>Articol realizat de Claudia Atanasoae.