antal arpad.jpgBiletele de autobuz şi taxa de parcare vor putea fi achitate în curând prin SMS în municipiul Sfântu Gheorghe.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că acest sistem funcţionează cu succes în Ungaria, precum şi în câteva judeţe din Vestul ţării. Practic, cetăţenii care vor dori să cumpere bilete de autobuz sau să achite taxa de parcare vor apela un număr de pe telefonul mobil şi vor primi prin SMS de confirmare ce va fi verificat de conducătorul auto sau de controlori.

”Este extrem de uşor pentru toată lumea şi la îndemână. (…) Oricând se poate cumpăra. O să vină un SMS de confirmare cu un anumit cod care trebuie arătat controlorului. Este o metodă foarte, foarte modernă şi simplă”, a declarat directorul societăţii de transport local Multitrans din Sfântu Gheorghe, Titesz Zoltan.

De altfel, Multitrans şi Primăria Sfântu Gheorghe şi-au propus să demareze o campanie publică cu scopul de a-i determina pe cetăţeni să folosească mijloacele de transport în comun. Titesz Zoltan a declarat că în ultimii ani s-au făcut investiţii de câteva sute de mii de euro pentru modernizarea staţiilor de autobuz şi a mijloacelor de transport, iar confortul călătorilor a fost considerabil îmbunătăţit. Potrivit acestuia, la ora actuală, aproximativ 30% din totalul cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe circulă cu autobuzul şi prognozează că procentul va creşte pe măsură ce oamenii vor conştientiza că e mai ieftin să circule cu autobuzele, decât cu maşinile personale.

”Cu autobuzul cheltuiesc mai puţini bani pe combustibil, asigurarea maşinilor, taxe de parcare, reparaţii, risc de accidente şi aşa mai departe. Nu mai vorbesc de poluare, când circulă 30 de maşini e mult mai poluant decât un singur autobuz”, a declarat acesta. De asemenea, el a mai adăugat că recent a fost introdus şi la Sfântu Gheorghe un nou sistem de utilizare a mijloacelor de transport urban, respectiv s-a impus obligativitatea ca urcarea pasagerilor să se facă prin uşa din faţă şi coborârea prin spate.

În acest fel va fi mai multă ordine şi disciplină şi va fi diminuat numărul călătorilor frauduloşi, spune Titesz Zoltan, potrivit căruia la ora actuală circa 25% dintre călători circulă fără bilete. De la 1 iunie, Multitrans a introdus în circuit şi un nou set de bilete bilingve (română-maghiară), care prezintă elemente de siguranţă pentru a nu putea fi falsificate. AGERPRES