Cele şapte bazine didactice pentru înot din oraşele bihorene, care trebuiau să fie deja finalizate, sunt abia la stadiul de fundaţii şi cel mult cu pereţi construiţi, deşiau fonduri asigurate, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal.

Călin Gal a susţinut că Agenţia de Dezvoltare Durabilă (ADD) a gestionat în mod defectuos acest proiect, ADD fiind una dintre cele şapte instituţii din subordinea CJ, restructurată de noua conducere a instituţiei – din 12 angajaţi, vor rămâne cinci.

Gal a reamintit că pentru construirea celor şapte bazine didactice de înot din judeţ, niciunul finalizat în prezent, s-a aprobat încă din 2019, prin hotărâre de guvern, suma de 35,721 milioane lei, banii fiind în conturile ADD.

Deplasat în teritoriu pentru a constata personal stadiul lucrărilor, Gal a declarat că majoritatea sunt la stadiul de fundaţie, deşi aproape în toate cazurile a fost decontată cam o jumătate din suma primită pentru finalizarea proiectului. În plus, cheltuielile pentru construirea lor au fost reactualizate de două-trei ori, sume ce vor trebui susţinute de primăriile respective.

Astfel la Beiuş, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 30 octombrie 2019, având termen de execuţie 12 luni, bazinul trebuia dat în funcţiune de o lună, însă este abia la stadiul de fundaţie.

La Marghita, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în iulie 2019 şi bazinul trebuia să fie gata în vară, dar este la stadiul construirii unor ziduri, la fel ca la Valea lui Mihai, Nucet şi Ştei. La Salonta, „nici nu s-a ieşit din pământ”, adică e doar în etapa lucrărilor de fundaţie.

Singurul bazin unde lucrările sunt ceva mai avansate este cel din Săcueni, unde, potrivit lui Gal, se lucrează la faianţări interioare, deşi trebuia să fie finalizat încă din luna februarie a acestui an.

Vicepreşedintele CJ a menţionat că proiectele au fost prelungite şi că toţi angajaţii ADD şi-au primit la timp şi integral salariile.

Pe de altă parte, Gal a specificat că toate lucrările la bazinele de înot, cu excepţia celui de la Salonta, au fost contractate cu o singură firmă, Costa VOC SRL.

„De ce nu se desfăşoară activitatea? Nu ştim. În majoritatea nu se lucrează. Vom lua măsuri de urgentare a lucrărilor în vederea finalizării lucrărilor, cu discuţii punctuale, să vedem ce s-a întâmplat, să vedem care sunt penalizările de întârziere, pentru că se pare că şi acestea au fost făcute în aşa fel încât să nu ne deranjeze foarte mult”, a spus vicepreşedintele Gal. AGERPRES