BERD ar putea acorda CET Iasi un credit de pana la 20 milioane euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) urmeaza sa discute, in cadrul unei sedinte a consiliului de conducere prevazuta sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie, acordarea unui credit de circa 15-20 de milioane de euro destinat CET Iasi.
Creditul, care ar putea fi garantat de Primaria Iasi, este destinat finantarii unui proiect in valoare totala de 25-31 de milioane de euro, care are drept scop imbunatatirea infrastructurii de termoficare a orasului Iasi prin reabilitarea retelei de conducte care serveste la furnizarea agentului termic, reabilitarea punctelor termice, precum si introducerea unor centrale termice la nivel de bloc. Proiectul prevede, de asemenea, imbunatatirea performantelor generale ale sistemului de termoficare, la nivelul orasului.

Programul de investitii propus include o componenta ecologica obligatorie, care sa respecte legislatia romana de protectie a mediului adoptata in conformitate cu directivele europene. Dupa incheierea programului de reabilitare, al carui cost ar putea ajunge la 31 de milioane de euro, emisiile de gaze poluante cu efect de sera vor scadea de la 852.543 de tone de dioxid de carbon pe an la 833.378,2 de tone de dioxid de carbon pe an. Guvernul elvetian a acordat deja 149.100 de euro pentru finantarea unui studiu de fezabilitate pentru acest proiect.