BATRA 2017 şi-a desemnat câştigătorii

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) şi-a desemnat, pe 14 octombrie, câştigătorii, fiind, de asemenea, acordat premiul Opera Omnia, de această dată post-mortem, arhitectului George Cristinel, care a proiectat, în anii ’20, Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca. La secţiunea Arhitectura locuinţei individuale, premiul a fost câştigat de Attila Kim, pentru proiectul “Casa cu panoramă – Recuperarea memoriei unei case vechi”, Braşov, iar la secţiunea Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, premiul a fost câştigat de arhitecţii Irina Filofi şi Cătălin Trandafir, cu proiectul “Restaurant WERK”, Hunedoara.

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu, cu proiectul “Reabilitare Palat Cultural”, Blaj, a câştigat premiul la secţiunea Arhitectura Patrimoniului Cultural, iar Alexandru Fleşeriu şi PéterEszter, cu proiectul “Reframe, Castelul Bánffy”, comuna Bonţida, judeţul Cluj, au câştigat premiul la secţiunea Arhitectura spaţiului interior şi scenografie.

La secţiunea Microarhitectură / Arhitectură temporară / Design de obiect, premiul a fost câştigat de Klara Veer, cu proiectul “Microarhitectură şi design de obiect în spaţiul de intrare al Fabricii de Pensule”, Cluj-Napoca.

De asemenea, au mai fost acordate premii la secţiunea Proiecte culturale / Iniţiative / Experimente (Iniţiativa “La Terenuri – Spaţiu Comun în Mănăştur” cu proiectul “Regenerare prin cultură – 5 ani de lucru în cartier”, Cluj-Napoca) şi la secţiunea Cel mai bun articol cu şi despre arhitecţi (arhitect ŞerbanŢigănaş).

Cea de-a treia ediţie a BATRA s-a desfăşurat în perioada 7 – 15 octombrie, scopul evenimentului din acest an fiind acela de a pune în centrul manifestărilor legătura firească între urbanism, comunitate şi caracteristicile individuale ale cetăţenilor care o formează.

BATRA este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în acest domeniu şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii, potrivit organizatorilor.

În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania a organizat o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au avut ca scop înţelegerea şi cunoaşterea arhitecturii şi a valorilor locale. Tururile ghidate au conţinut prezentări, realizate de către specialişti, ale unor importante şi mai puţin cunoscute clădiri de patrimoniu.

Juriul Bienalei a fost format din specialişti internaţionali de renume din România, Italia, Portugalia şi Bulgaria, iar invitatul de onoare al BATRA din acest an a fost arhitectul italian Paola Rizzi (DICEEA University of L’Aquila).

BATRA 2017 a fost organizată de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania – OART, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca. AGERPRES