Banii rămași după anularea evenimentelor culturale din Moinești vor fi folosiți pentru ajutorarea bătrânilor

Primarul Valentin Vieru a anunțat anularea tuturor evenimentele culturale din trimestrele II și III în municipiul Moinești și alocarea sumelor economisite astfel pentru acordarea de pachete alimentare și de igienă persoanelor vulnerabile aflate în situație de risc.

Pentru a se lua aceste decizii, a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgenta și s-a organizat o ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Moinești. Ambele ședințe s-au desfășurat online, iar cei care au fost prezenți au respectat regulile de distanțare socială.

Astfel, în ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență s-a aprobat o hotărâre conform căreia se vor acorda pachete alimentare și de igienă, în cuantum de maxim 60 de lei/persoană următoarelor categorii de beneficiari: persoane fără venituri cu vârsta de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor; pensionari aflați în situație critică determinată de starea de urgență; persoane cu dizabilități; persoane aflate în izolare la domiciliu; veterani de război; beneficiari de prestații sociale (venit minim garantat, alocație pentru susținerea familiei).

Distribuirea pachetelor alimentare și de igienă va fi efectuată de către personalul Direcțiilor de Asistență Socială Moinești și Poliția Locală Moinești, ONG – uri, voluntari și personal al UAT Moinești. Evidențele categoriilor de beneficiari se actualizează și se raportează săptămânal la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bacău.

În ședința Consiliul Local Moinești s-a aprobat rectificarea bugetului local de venituri și cheltuieli pe anul 2020 astfel:
– diminuarea bugetului la capitolul Cultură, recreere, religie (anularea evenimentelor culturale din trimestrele II și III, respectiv Festivalul internațional Tristan Tzara și cultura Dada, Miss Moineșteanca, Festivalul pentru copii și tineret „Vis de Stea”, Raliul Moldovei, Tabăra de pictură și sculptură „Artiști Plastici în Moinești”) și majorarea capitolului Asigurări și Asistență Socială pentru achiziționarea unor pachete de bază care urmează a fi distribuite etapizat, identificându-se persoanele care pot beneficia de acestea.

Primarul municipiului Moinești îndeamnă toți cetățenii la solidaritate și responsabilitate civică. „Trebuie să fim responsabili și solidari pentru a trece cu bine peste această situație deosebit de grea, respectând toate recomandările autorităților. Vă rog personal să rămâneți acasă! Nu mai ieșiți din casă decât în situațiile de maximă necesitate și strictă urgență! Este vital pentru prevenirea infecției cu coronavirus. Atunci când ieșiți, aveți obligația de a păstra o distanță de cel puțin 2 metri între dvs. și alte persoane (la spital, la farmacie și la magazinul alimentar). Sunt convins că veți fi receptivi la apelul meu și al celorlalte autorități și mă aștept să dovediți responsabilitate și respect pentru viață. Viața voastră și a celor dragi! Noi suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră!”, a transmis primarul Valentin Vieru.