Bani insuficienţi pentru subvenţionarea preţului energiei termice în municipiul Tulcea

Copiii care stau la internatele unităţilor de învăţământ din oraşul Tulcea vor avea apă caldă cel puţin două zile pe săptămână, din cauză că Primăria municipiului nu poate suporta cheltuieli mai mari pentru plata agentului termic, deşi a primit circa 300.000 de lei pentru subvenţia la căldura furnizată în sistem centralizat.

“În şcolile din oraş nu sunt probleme în ceea ce priveşte furnizarea agentului termic. În internatele unităţilor de învăţământ nu ne permitem însă să dăm apă caldă în fiecare zi. Putem furniza căldură zilnic, dar apă caldă – cel puţin două zile pe săptămână. Mizez pe înţelepciunea directorilor şcolilor pentru a nu avea probleme”, a declarat vineri primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

Acesta a mai spus că, joi, în timpul unei şedinţe de îndată a Consiliului local al municipiului s-a aprobat rectificarea bugetară după ce Guvernul a alocat Primăriei 330.810 lei, prin Consiliul Judeţean şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice, suma fiind catalogată drept “mult zgomot pentru nimic”. “Societatea Dalkia SA va primi 100.000 de lei, iar societatea Energoterm SA (principalul furnizor de energie termică din oraş, nn) – 200.000 de lei. Dacă Energoterm ar recupera toate debitele înregistrate de asociaţiile de proprietari, circa 6 milioane de lei, nu ar exista nicio problemă. Să spunem că populaţia nu poate să-şi plătească toate datoriile, dar să achite măcar 3 milioane de lei şi Energoterm SA ar putea să spună că are garanţia că în această iarnă va furniza agent termic fără întrerupere. Dar cum nu se întâmplă încă lucrul acesta, stăm ca în fiecare an cu sabia lui Damocles deasupra capului şi redirecţionăm sumele alocate pentru investiţii spre plata subvenţiei la căldură”, a afirmat primarul Constantin Hogea.

Potrivit Primăriei municipiului Tulcea, Guvernul datorează autorităţilor locale peste 2 milioane de lei, suma reprezentând contribuţia sa pentru ca populaţia oraşului care beneficiază de agent termic prin sistemul centralizat să plătească un preţ mai mic pentru gigacalorie. AGERPRES