Bani europeni pentru un sistem inteligent de monitorizare a traficului rutier din Galaţi

galati_primaria.jpgPrimăria municipiului Galaţi a demarat un proiect cu finanţare europeană pentru realizarea unui sistem inteligent de monitorizare a traficului rutier şi de prevenire a infracţionalităţii stradale, care vizează principalele patru axe rutiere ce traversează oraşul de la est la vest şi de la nord la sud.
Proiectul prevede crearea sistemului “undă verde”, montarea de camere video pentru supravegherea traficului, dar şi realizarea unui centru de comandă şi control unic pentru coordonarea activităţilor de management trafic şi supraveghere video.

De asemenea, proiectul de îmbunătăţire a condiţiilor de circulaţie rutieră vizează şi introducerea semafoarelor pietonale dotate cu buton de activare, precum şi cu dispozitive audio de avertizare. În total este vorba de investiţii de 19,2 milioane de lei, dintre care fondurile nerambursabile reprezintă 18,6 milioane lei. Sistemul nu este destinat numai conducătorilor auto care ar trebui să parcurgă o axă într-un timp redus, ci şi protecţiei pietonilor.

După implementarea proiectului, în municipiul Galaţi vor fi 35 de intersecţii sincrone-adaptiv şi 26 de treceri de pietoni semaforizate sincron-adaptiv, 690 de semafoare şi 39 de camere video.
Autorităţile estimează că timpul de deplasare în oraş se va diminua de la 38 de minute la 24, iar viteza medie de deplasare va creşte de la 28 la 32 km/h. De asemenea, se estimează o reducere a ratei criminalităţii din zona de acţiune cu minimum 10% în următorii trei ani.

Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat că, pe viitor, centrul de comandă şi supraveghere rutieră va fi completat şi cu alte sisteme menite să ducă la îmbunătăţirea siguranţei în spaţiile publice. “Vom introduce sistemul de supraveghere şi pentru zonele mai periculoase şi cu un grad de infracţionalitate mai mare din oraş. Un deziderat pentru mine este ca proiectele acestea să fie corelate şi cu proiectele de supraveghere în şcoli şi în jurul acestora. Acest lucru cred că va aduce cetăţenilor un grad de siguranţă sporit”, a afirmat luni Marius Stan.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, le-a transmis autorităţilor locale că termenul final de implementare a proiectului este decembrie 2015. “Acesta este primul proiect din lista de rezervă a Planului Integrat de Dezvoltare a municipiului Galaţi şi profit de ocazie pentru a transmite încă o dată mesajul către autoritatea locală de a-şi crea un portofoliu de rezervă. Pentru că, în timpul implementării proiectelor se fac economii, din păcate, mai sunt şi unele corecţii din cauza achiziţiilor publice şi atunci, în cazul acestor economii şi corecţii, putem contracta mai departe, pe lista de rezervă. E foarte important să păstrăm calendarul şi graficul de rambursări, pentru că fiind proiecte finanţate din programul 2007-2013, termenul final de implementare este decembrie 2015. Deci, ultima factură de la constructor sau de la furnizorul de echipamente trebuie să fie emisă în decembrie 2015”, a spus Luminiţa Mihailov. AGERPRES