Banca Mondială va acorda Consiliului Judeţean Ilfov consultanţă şi asistenţă tehnică pentru dezvoltarea judeţului, în baza unui acord în valoare de 400.000 de euro, a declarat preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, la evenimentul de semnare a parteneriatului. În baza acestui acord, Banca Mondială va elabora un document strategic de dezvoltare a judeţului în perioada 2020-2030. Documentul va fi gata până la finele anului 2019, a mai spus Petrache. Banca va oferi consultanţă aplicată echipei care se ocupă de elaborarea şi armonizarea planului de amenajare a teritoriului judeţului Ilfov.
Principalele domenii de interes vor fi coordonarea cu strategia de dezvoltare a judeţului, o mai bună coordonare a eforturilor de planificare cu Bucureştiul şi cu cele şase sectoare ale sale, precum şi cu judeţele limitrofe Ilfovului, identificarea unor soluţii adecvate pentru principalele zone din judeţul Ilfov care sunt propuse spre a fi dezvoltate, precum şi mobilizarea părţilor interesate şi implicarea cetăţenilor în procesul de planificare.
„Noi, la Ilfov, pentru a ne atinge obiectivele, am considerat că avem nevoie de o viziune, de o strategie şi de un proiect asumat. Iar proiectul este creşterea calităţii vieţii”, a afirmat Marian Petrache. Potrivit acestuia, este nevoie de suportul Băncii Mondiale pentru realizarea obiectivelor pe care le are judeţul.
Banca va oferi sprijin Consiliului Judeţean Ilfov în vederea elaborării unei liste de intervenţii strategice, care ar putea fi întreprinse fie de către consiliu, fie de alte părţi interesate. Echipa de lucru a Băncii Mondiale va propune crearea unor zone de dezvoltare economică integrată. Totodată, va fi propusă şi o etapizare a investiţiilor şi va fi elaborat un plan de acţiune detaliat.
La rândul său, Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, a reiterat că instituţia pe care o reprezintă are ca scop principal creşterea calităţii vieţii pentru populaţie. „Banca Mondială este o instituţie care adună şi împărtăşeşte mai departe cunoştinţele acumulate şi aceasta este sarcina noastră, de a le pune în practică pentru suportul beneficiarilor. De aceea, mă bucur foarte mult că fac parte din acest proiect, întrucât acesta va avea un impact asupra dezvoltării regiunii. Totodată, mă bucur foarte mult că acest proiect este desfăşurat împreună cu o municipalitate, cu autoritatea locală”, a spus reprezentantul instituţiei financiare.
La data de 11 ianuarie 2016, Guvernul României şi Banca Mondială au încheiat un memorandum de înţelegere cu privire la parteneriatul pentru modernizarea administraţiei publice şi sprijinirea reformelor structurale. AGERPRES