anghel_cristian_2010.jpgCei peste 2.500 de participanţi la mitingul de susţinere a primarului Cristian Anghel care a avut loc, duminică, în municipiul Baia Mare, au cerut ca „primarul să fie judecat în libertate”. Pe toată durat mitingului, desfăşurat în faţa Prefecturii Maramureş, cei prezenţi au strigat: „Anghel, Anghel, Anghel!” şi „Vrem dreptate!”.

Evenimentul a decurs fără incidente. Între cei care au luat cuvântul la miting s-au aflat vicerprimarii Mircea Dolha şi Istvan Ludescher, reprezentanţii Episcopiilor Maramureşului şi Sătmarului, ai Episcopiei Greco- Catolice Unite cu Roma. Aceştia au susţint că decizia Curţii de Apel Cluj privind întemniţarea primarului Cristian Anghel pentru doi ani şi şase luni „este injustă, pentru că Tribunalul Judeţean Maramureş, în cele două procese derulate la această instanţă, l-a găsit nevinovat”.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pr. dr. Cristian Ştefan consideră că biserica nu poate privi cu pasivitate o decizie a instanţiei „care a aruncat un om în spatele gratiilor fără a dovedi cu seriozitate acuzele atribuite”. „E foarte neclar şi acum în ce împrejurări Curtea de Apel din Cluj a nesocotit decizia de nevinovăţie a primarului Anghel dată Tribunalul Maramureş. Sunt foarte multe necunoscute şi goluri în privinţa arestării acestui om. Nu putem privi cu indiferenţă spre măsurile care, de multe ori, nedreptăţesc cetăţenii acestei ţări” , a spus pr. dr. Cristian Ştefan.

La rândul său, pr. Simon Mesaroş, parohul bisericii greco-catolice Sf. Anton de Padova din municipiul Baia Mare, a afirmat că „aceia care au greşit în judecăţile lor pământene nu vor fi uitaţi de justiţia divină atunci când calcă în picioare demnitatea umană”. Viceprimarul municipiului Baia Mare, Mircea Dolha a spus, în faţa cetăţenilor aflaţi la miting, că primarul Cristian Anghel este victima unei erori judiciare. „Convingerea mea fermă este că primarul Anghel este victima unei greşeli judiciare, însă cred cu tărie justiţia va face dreptate demonstrând că acesta e nevinovat. Sunt alături, împreună cu angajaţii primăriei Baia Mare, de familia sa în aceste momente grele. Pe de altă parte, indiferent de situaţie toate proiectele comunitare începute de primarul Anghel vor fi continuate, dezvoltând oraşul aşa cum ne-am propus” , a spus viceprimarul Mircea Dolha.

Directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, prof.dr. Teodor Ardelean, a spus că, prin manifestarea de solidaritate arătată primarului condamnat, „oraşul a dat o lecţie de civism”. „Prin marşul tăcerii, comportamentul civilizat şi disciplina arătată pe toată durata manifestării, cetăţenii municipiului Baia Mare au dat o înaltă lecţie de civism, arătându-şi simpatia faţă de cel care timp de 17 ani a condus oraşul din momentul care democraţia era la primi săi paşi. Dacă, până la urmă, se va demonstra că primarul e nevinovat, o să deducem cu uşurinţă imixtiunea politicului în acest caz”, a afirmat Ardelean.

Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost arestat în noaptea de miercuri spre joi, în baza unui mandat emis de Tribunalul Maramureş, după ce Curtea de Apel Cluj a dat o sentinţă definitivă de condamnare a lui la doi ani şi jumătate. Cristian Anghel a fost acuzat de procurorii anticorupţie de abuz în serviciu în formă calificată după ce a determinat Consiliul Local să aprobe achiziţionarea unui imobil la preţul de 544.500 de euro, deşi valoarea de piaţă a acestuia era de 150.000 de euro. Dosarul se afla pe rolul instanţelor de judecată din anul 2007. AGERPRES