baiamare_mare.jpgFostul manager al programului cultural Turku 2011 Capitală Europeană a Culturii, finlandezul Suvi Innila, a semnat un contract de colaborare cu administraţia municipiului Baia Mare şi Fundaţia Baia Mare 2021 pentru a pregăti oraşul la candidatura de Capitală Cultural Europeană în anul 2021.

„Deşi fiecare oraş, în felul lui, are propriile sale nevoi, pentru a deveni o capitală a culturii europene, în decursul celor 30 de ani de experienţă privind acest program european, anumite experienţe şi exemple s-au dovedit a fi foarte bune pentru a fi repetate de la un an la altul. Aşa că nu fiecare oraş trebuie să facă aceleaşi greşeli, dar poate prelua idei din experienţa celorlalte oraşe care au primit titlul de capitale culturale europene. Învăţătura primită de la celelalte oraşe numite capitale în cadrul acestui program european a fost foarte importantă în promovarea oraşului Turku ca fiind o Capitală Europeană a Culturii şi sunt foarte onorată să fiu astăzi prezentă în Baia Mare pentru a prezenta şi transmite experienţa din cadrul proiectului care implică oraşul Turku” , a spus Suvi Innila, care în prezent este coordonator al Centenarului Independenţei Finlandei în cadrul cabinetului prim-ministrului de la Helsinki.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a susţinut că îşi doreşte foarte mult ca oraşul să fie selectat în anul 2012 ca şi posibilă capitală culturală europeană. „Am dori foarte mult să ne inspirăm din proiecte de succes şi nu orice fel de proiecte de succes, ci proiecte unice, proiecte emblematice, proiecte recunoscute a fi cele mai bune. Este şi un vis al nostru, este o dorinţă a noastră de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Este un parcurs pentru dezvoltarea oraşului.Cred foarte mult că este o poveste despre ceea ce vom fi şi nu despre ceea ce am fost sau ceea ce suntem. Bineînţeles că ne inspirăm din valorile noastre tradiţionale, din valorile noastre din trecut, din ceea ce ne-au lăsat moştenire cei care au creat acest oraş dar este foarte important ce facem în viitor, cum implicăm comunitatea în relaţia cu mediul cultural şi cel artistic, cum generăm o platformă de industrii creative foarte solidă, cum generăm un mediu academic în zona artelor, cum facem ca Baia Mare în 2021 să fie o emblemă, un model în această zonă de intersecţie între România, Ungaria şi Ucraina pentru tot ceea ce înseamnă Europa sau Europa de Est”, a declarat Cătălin Cherecheş.

Edilul a arătat că modelul Turku din anul 2011 are şanse reale să fie aplicat pe potenţialul cultural a oraşului Baia Mare, dar şi al judeţului Maramureş. „Mi-aş dori foarte mult, nu doar proiectul pe care l-a avut Turku, şi care a fost considerat cel mai bun proiect pentru Capitală Culturală Europeană, să ne inspire, ci şi oamenii care au contribuit la acest proiect să fie modele pentru fiecare dintre noi, modele de implicare, modele de seriozitate, de competenţă. Pentru că noi, românii, avem un mare păcat, al ignoranţei, al neatenţiei vizavi de detalii. Lucrurile care au succes sunt despre detaliu şi despre cum generezi emoţie. Detaliu şi emoţie. Dacă lucrurile acestea le vom învăţa de la dânşii, de la alţii, cu siguranţă că vom avea succes”, a spus Cătălin Cherecheş.

La rândul său, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional din Maramureş, dr. Ioan Marchiş, a afirmat că municipiul Baia Mare deţine un patrimoniu cultural vast în mare parte necunoscut. „Municipiul Baia Mare are un patrimoniu incredibil. Are artişti pentru o întreagă ţară, artişti profesionişti, artişti amatori. Să nu mai vorbesc de artiştii care creează artă populară din jurul Băii Mari şi chiar din oraşele din judeţ. Capacitatea Băii Mari este cu adevărat enormă. Lucrurile acestea, aceste frumuseţi ascunse ale municipiului Baia Mare nu au fost văzute. Sunt lucruri în Baia Mare care ne plac şi le vedem, dar sunt şi lucruri frumoase ascunse, pe care nu le vedem. Aceste lucruri vrem să le descoperim. Forţe şi energii noi care până acuma nu am avut ochi să le observăm”, a mai spus Ioan Marchiş. AGERPRES