Comisia juridică a Senatului a avizat negativ, marţi, proiectul de legislativ de modificare a Statului funcţionarului public, iniţiat de Guvern. Deputatul liberal Alina Gorghiu, care a depus mai multe amendamente la proiectul legislativ, a subliniat că, din punctul ei de vedere, proiectul urmăreşte ‘politizarea funcţiei publice’ şi va duce la o destabilizare a funcţiei publice, contrar scopului său declarat.

‘Reprezintă o gravă încălcare a neutralităţii politice a funcţiei publice’, a afirmat Gorghiu. Proiectul legislativ prevede că funcţionarii pot face parte din partide politice, însă nu şi din structurile politice ale acestora, în timp ce interdicţia de a face politică rămâne valabilă doar pentru înalţii funcţionari publici. De asemenea, prin proiectul legislativ se desfiinţează funcţia de inspector guvernamental, persoanele care deţin actualmente aceste funcţii nepierzându-şi, însă, calitatea de înalt funcţionar public.


Totodată, proiectul de lege mai prevede descentralizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici urmând să rămână doar cu atribuţia de a aviza organizarea acestora şi de a supraveghea desfăşurarea procedurilor. Senatul va dezbate proiectul de lege în calitate de primă Cameră sesizată. Raportoare pentru proiectul legislativ este Comisia pentru administraţie publică. AGERPRES