Avantajele achiziţiilor publice centralizate au fost prezentate în cadrul unei conferinţe regionale, organizată de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) şi Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui.
Preşedintele ANAP, Iuliana Feclistov, a precizat că în contextul reformei sistemului achiziţiilor publice din România, instituţia pe care o conduce implementează alături de BEI un proiect prin care se doreşte creşterea gradului de conştientizare în rândul autorităţilor contractante cu privire la beneficiile achiziţiilor publice centralizate la nivel local, menţionând că aceste instrumente vin cu o serie de avantaje pentru îmbunătăţirea funcţionării acestui sistem.
„Aş vrea să punctez unul dintre principalele avantaje şi anume profesionalizarea achizitorilor. Prin intermediul acestor unităţi centralizate reuşim în timp să formăm un grup de achizitori performanţi şi specializaţi pe acest domeniu de achiziţii. În contextul actual, când resursa umană reprezintă o problemă majoră a sistemului, consider că unităţile centralizate pentru achiziţii a rezolva mare parte din problemele noastre. Uitându-mă alături de colegii mei pe o analiză a volumului de achiziţii, în anul 2022, până în acest moment, faţă de anul 2021, volumul de achiziţii a crescut cu aproximativ 30%, în condiţiile în care achizitorii sunt din ce în ce mai puţini, nivelul de profesionalizare este din ce în ce mai scăzut şi cred că achiziţiile centralizate ne-ar ajuta foarte mult. Un alt avantaj ar fi reducerea riscului cu privire la legalitatea procedurilor”, a precizat Iuliana Feclistov.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a afirmat că sistemul achiziţiilor publice din România trebuie să fie îmbunătăţit. El a amintit că s-a confruntat cu o situaţie în care cerând unor autorităţi să lămurească problemele legate de anumite achiziţii, a primit răspunsuri diferite pe două speţe similare.
„Problema achiziţiilor de ani buni de zile este o problemă pentru toţi şi este o problemă sistemică (…), e o problemă care generează în societate un gen de mulţumire sau nemulţumire. Dacă aceste achiziţii sunt făcute potrivit unui mecanism deschis de selectare a competitorilor, atunci cam toată lumea o să fie mulţumită sau n-o să aibă ce zice cei nemulţumiţi. Dacă generalizăm un mod de achiziţie care nemulţumeşte pe cei mai mulţi, atunci avem o mare problemă. (…) Încet, încet, aceste mecanisme s-au perfecţionat şi mergem spre o idee mai bună de perfecţionare a acestor mecanisme. Sunt lucruri foarte importante, nu toţi avem poate competenţa necesară să le rezolvăm la cel mai înalt grad, dar asta nu înseamnă că nu toţi putem învăţa. Vom învăţa să ne mărim în permanenţă capacitatea noastră de a rezolva probleme şi, mai mult decât atât, pentru că acesta este cel mai important lucru, să se elimine frica în ceea ce priveşte deciziile noastre. Ne împiedicăm de frica consecinţelor. (…) Cu toţii acolo unde suntem, trebuie să fim responsabili”, a spus preşedintele CJ Vaslui.
Conform ANAP, până în prezent au fost înfiinţate trei unităţi centralizate pentru achiziţii care sunt deja funcţionale: la Consiliul Judeţean Sibiu, la Consiliul Judeţean Harghita şi la Primăria Timişoara. AGERPRES