calculator_impozite.jpgAdministraţiile publice din România solicită Guvernului majorarea cu 5,25% a cotelor defalcate din impozitul pe venitul global care constituie venituri proprii la bugetele locale, în perspectiva aprobării bugetului pentru anul viitor.

Într-o adresă semnată de Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Asociaţia Municipiilor din România se arată că, în perioada 2008-2014, cotele defalcate din impozitul pe venitul global care reprezintă 50% din veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale au scăzut de la 47%, în anul 2008, la 41,75%, în anul 2014.

„Modificările făcute în ultimii 7 ani asupra acestei cote au avut un dublu impact negativ asupra bugetelor locale, o dată prin reducerea nivelului cotei, de la 47% în 2008 la 41,75% în 2014, şi a doua oară prin eliminarea din baza de calcul a impozitului pe veniturile din pensii. Acest lucru creează deservicii administraţiei publice locale, deoarece le reduce drastic veniturile şi le obligă să rămână legate de echilibrarea bugetară”, se menţionează în sursa citată.

Reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din România sunt nemulţumiţi şi din cauză că nu deţin controlul asupra încasării, evidenţei şi urmăririi acestui impozit gestionat în prezent de organele teritoriale ale Ministerului de Finanţe.

În aceste condiţii, prin scrisoarea înaintată Guvernului României, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Finanţelor Publice, cele trei asociaţii solicită introducerea obligaţiei Ministerului Finanţelor Publice, prin organele sale teritoriale, de a transmite lunar situaţia nivelului încasărilor, modul de constituire şi de repartizare a cotei cuvenite autorităţilor locale.

De asemenea, administraţiile publice locale doresc majorarea cotei la nivelul iniţial de 47%, introducerea în baza de calcul a impozitului pe veniturile din pensii, precum şi acordarea de competenţe pentru verificarea sediilor secundare, calculului impozitului pe venit şi a modului de repartizare a acestuia, respectiv stabilirea de sancţiuni în cazul constatării de abateri. AGERPRES