Autorităţile locale vor prelua activitatea de emitere şi eliberare a certificatelor de clasificare a structurilor de cazare şi alimentaţie publică

Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD) apreciază proiectul de descentralizare a turismului elaborat de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT), susţinând că aplicarea acestuia va conduce la economii şi va ajuta dezvoltarea comunităţilor locale.

Potrivit strategiei DIMMMAT, autorităţile publice locale vor prelua de la Autoritatea Naţională pentru Turism activitatea de emitere şi eliberare a certificatelor de clasificare structuri de cazare şi alimentaţie publică, a certificatelor de omologare a pârtiilor şi traseelor montane, autorizaţiilor plajelor şi autorizarea agrementului nautic, eliberarea avizului de specialitate cât şi a brevetelor în turism.

“Aşteptăm de foarte multe vreme un asemenea proiect şi cred că ar fi potrivit ca primăriile să aibă şi personal specializat pe probleme de mediu, de sănătate publică şi chiar pe probleme sanitar-veterinare. ANT are în subordine foarte puţini angajaţi şi, la un moment dat, a existat chiar un fel de auto-clasificare a unităţilor de cazare, proprietarii acestora având obligaţia să meargă la Bucureşti pentru a-şi ridica avizele. După auto-clasificare, urmau controalele şi amenzile, o situaţie anormală, în contextul în care statul trebuie să-i sprijine pe micii întreprinzători care contribuie la dezvoltarea comunităţilor”, a declarat preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.

În opinia sa, autorităţile locale pot face faţă viitoarelor atribuţii şi cu personalul angajat în momentul de faţă, în contextul strategiei DIMMMAT fiind oportună înfiinţarea unui Corp unic de control în domeniu. “Autorităţile naţionale trebuie să aibă un Corp de control unic care să includă reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul turismului şi care să verifice activitatea agenţilor. Cred că astfel s-ar face şi multe economii la bugetul de stat”, a mai spus preşedintele APTDD, Daniel Iluşcă.
Potrivit DIMMMAT, descentralizarea în domeniul turismului reprezintă unul din instrumentele de implementare a Master Planului în turism 2007-2026, document de politică publică al cărui succes presupune adoptarea unor măsuri concrete, precum: promovarea României ca destinaţie turistică, sporirea competitivităţii economice şi refacerea încrederii investitorilor în general, a clasei antreprenoriale în mediul de afaceri românesc. Transferul de responsabilităţi către autorităţile publice locale ar urma să se încheie în anul 2016. AGERPRES