Autorităţile locale şi reprezentanţii mediului de afaceri din Hunedoara au discutat rolul şi importanta investiţiilor strategice în revigorarea economiilor locale

investitii_deva1.jpgPortalul naţional de Administraţie Publică www.Administratie.ro, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Primăria Municipiului Deva au organizat pe 12 mai conferinţa cu tema “Investiţii strategice, soluţii pentru revigorarea economiilor locale”.

Conferinţa face parte dintr-un program menit să pună în dezbatere oportunităţile pe care le oferă investiţiile strategice asupra perspectivelor de dezvoltare ale judeţului Hunedoara. La conferinţă au fost invitaţi să îşi expună punctul de vedere: reprezentanţii autorităţilor locale, reprezentanţii asociaţilor patronale şi profesionale la nivel local precum şi reprezentanţii mediului de afaceri, reprezentanţii mass-media.

Evenimentul a fost moderat de către Călin Narcis POGACIAŞ, Vicepreşedinte al Consiliului Regional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii – Deva. Acesta a prezentat situaţia parteneriatelor publice private în România, salutând iniţiativa parlamentară de elaborare a unui proiect de lege privind parteneriatele încheiate între sectorul public şi cel privat. La Senatul României a fost înregistrat cu nr. L184/2010, un Proiect de lege privind parteneriatele încheiate între sectoarele public şi privat, iniţiată de un grup de parlamentari, care din punct de vedere al stadiului procesului legislativ se află în prezent în lucru, la comisiile permanente ale Senatului. Propunerea legislativă are ca obiect reglementarea proiectării, finanţării, construcţiei, operării, reabilitării, dezvoltării, leasingului şi transferului oricărei lucrări publice, bun său serviciu public care se realizează prin procedura parteneriatului public-privat. CNIPMMR consideră că este necesară o atentă reglementare şi monitorizare a procedurilor de selecţie a partenerului privat şi a derulării proiectelor de PPP, precum şi un efort sporit pentru gestionarea riscurilor aferente. De asemenea CNIPMMR a formulat o serie de propuneri de completare şi îmbunătăţire a conţinutului acestui proiect de lege.

Mircia MUNTEAN, Primar al Municipiului Deva, a salutat iniţiativa organizării acestui eveniment la Deva, apreciind că astfel de organizări sunt necesare pentru promovarea investiţiilor importante ce pot stimula dezvoltarea economică a comunităţii.

Attila DEZSI, Prefect al Judeţului Hunedoara, a subliniat importanta sprijinirii investiţiilor şi colaborării dintre factorii de reglementare implicaţi, pentru bunul mers al activităţii economice şi de investiţii în judeţul Hunedoara.

Alina MUZICAŞ, Consilier, Agenţia de Dezvoltare Vest , a prezentat situaţia privind proiectele depuse şi dezvoltate cu fonduri alocate de către Uniunea Europeană. Astfel, alocarea financiară pentru Regiunea Vest a fost de 416,52 milioane Euro, pentru care s-au depus 406 proiecte. Dintre acestea, 62 de proiecte au fost contractate (cu o valoare solicitata a finanţării neramburasbile de 138 milioane Euro) şi 242 de proiecte sunt în curs de evaluare sau precontractare (cu o valoarea a finanţării nerambursabile de 609 milioane euro).

Emil POP, Rectorul Universităţii din Petroşani, a expus în cadrul conferinţei, principalele motive pentru care investiţiile strategice sunt un factor de progres economic, arătând ca investiţiile strategice au nevoie de resurse financiare mari şi vizează o perioadă lungă de timp.

Cecilia SZENTESY, Director Tehnic Roşia Montană Gold Corporation, a prezentat avantajele economice, culturale şi turistice de care poate beneficia o comunitate locală, dar şi statul român, de pe urma unei investiţii majore, cum este proiectul Roşia Montană, arătând că relansarea activităţii miniere în România poate însemna o viaţă mai bună pentru peste 180 000 de persoane ce depind de evoluţia acestui sector, în mod direct sau indirect.

Tiberiu ANDRIOAIEI, Vicepreşedinte Patronatul Societăţilor din Construcţii, a subliniat importanta existenţei unei legislaţii coerente, în sprijinul investitorilor, astfel încât aceştia să-şi poată proiecta corect implicaţiile demarării unei afaceri, indiferent de mărime.

Bogdan LUPU, Segment Manager CŞE, PHILIPS România, a arătat, în prezentarea sa, ca fiecare acţiune întreprinsă de o organizaţie (fie ea instituţie sau firma privată), poate reprezenta o investiţie, dezvoltând pe tema economisirii de energie şi fonduri prin utilizarea sistemelor de iluminat ergonomice, ce economisesc energie şi protejează mediul.

Crymhylde GALOŞ, Senior Relationship Manager, Departament Programe Europene, Banca Transilvania, a prezentat pachetul de servicii al Băncii Transilvania pentru finanţarea investiţiilor locale. Soluţiile BT sunt gândite astfel încât să ofere acces mai rapid şi mai simplu al clienţilor la fondurile europene şi finanţare bancară, să încurajeze spiritul antreprenorial şi să contribuie la creşterea economiei locale, în utilizarea mai bună a banilor europeni.

Evenimentul local de la Deva se alătură conferinţelor cu aceeaşi temă care au avut loc la Albă Iulia şi Cluj-Napoca şi care au avut un feed-back extrem de pozitiv şi interesant din partea celor prezenţi, atât din mediul administraţiei, cât şi din mediul de afaceri. Programul de conferinţe va continua, pe parcursul acestui an, cu noi evenimente organizate în marile oraşe din ţară.