Guvernul va discuta în şedinţa de miercuri o ordonanţă de modificare a legii finanţelor publice locale şi a administraţiei publice locale care va permite ca autorităţile locale din România să finanţeze proiecte comune cu autorităţile din Republica Moldova.

„Prin ordonanţa de astăzi cred că e o schimbare fundamentală şi esenţială – mulţumesc celor doi miniştri Dezvoltare Regională şi Externe. Dăm dreptul autorităţilor locale din România să finanţeze proiecte comune cu autorităţile locale din Moldova. Au fost aici, la Guvern, şefii de raioane şi mi-au cerut acest lucru, deci practic orice judeţ din România sau primărie din România va putea să finanţeze prin schimbarea legii finanţelor publice locale şi administraţiei publice locale proiecte comune cu Republica Moldova”, a afirmat premierul Victor Ponta în şedinţa de guvern.

Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Liviu Dragnea, a anunţat că miercuri va vira în contul Guvernului de la Chişinău cei 20 de milioane de euro pentru a finanţa grădiniţele din Moldova, în urma unui act normativ votat de Executiv la sfârşitul anului de trecut. Totodată, premierul i-a mulţumit ministrului de Externe pentru că a exprimat „foarte clar poziţia României de condamnare a ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Ucraina”. În acest context, Ponta a apreciat că Republica Moldova are nevoie de măsuri de sprijin concrete şi nu doar de gesturi politice sau declaraţii. „Nu trebuie să cădem în ridicolul unor declaraţii prea războinice, ci fiind serioşi, fiind pragmatici, aşa cum se aşteaptă aliaţii noştri de la noi, gesturile concrete faţă de Moldova cred că sunt cele mai importante”, a afirmat prim-ministrul. AGERPRES