zetea_gabriel.jpgAutorităţile maramureşene vor dona regiunii Ivano Frankisvk din Ucraina echipamente medicale pentru dotarea unor unităţi medicale şi îşi propun să atragă studenţi ucrainieni la medicină să îşi finalizeze studiile şi să rămână în România, pentru a suplini deficitul de cadre din domeniu. Potrivit unui comunicat de presă, susţinerea cu echipamente medicale a fost decisă în urma unei întâlniri recente cu reprezentanţii Regiunii Ivano Frankisvk, cu care CJ Maramureş are relaţii de colaborare de peste 20 de ani.

„Doresc să continuăm relaţiile de bună vecinătate într-un moment greu pentru Ucraina. Vecinii noştri, atât la nivel regional, cât şi al municipalităţii Ivano Frankivsk, sunt extrem de mulţumiţi de ajutorul oferit de partea română, în special în zona medicală. Experienţa românească în domeniul sanitar şi în domeniul situaţiilor de urgenţă este una semnificativă şi ea poate fi transpusă, cel puţin la nivel de sfaturi şi învăţăminte, către partea ucraineană. Am reuşit, în această perioadă, printr-o strânsă colaborare cu unităţile medicale din Maramureş, reabilitarea Unităţii de Primire Urgenţe din Ivano Frankivsk. De remarcat faptul că s-a reuşit acest lucru respectând întocmai modelele de bune practici transmise de noi. Am avut o surpriză extraordinară vizitând Spitalul Municipal din oraşul ucrainean, fiindcă este vizibil faptul că există o îmbunătăţire grozavă a calităţilor serviciilor medicale oferite pacienţilor”, a declarat Gabriel Zetea.

El a mai arătat faptul că această colaborare va continua prin oferirea de către judeţul Maramureş a unor echipamente performante în diverse domenii, sub formă de donaţie. Acestea sunt, în prezent, sub standardele UE, ţara noastră beneficiind de aparatură mai modernă, însă pentru Ucraina toate aceste aparate sunt de un real folos.

„Am discutat deja această problemă la nivelul Consiliului Judeţean Maramureş, iar oferirea acestui sprijin ar putea să se lovească de unele probleme de legalitate. În acelaşi timp, însă, am luat legătura la Ministerul de Externe al României şi am cerut lămuriri suplimentare. Mi s-a confirmat faptul că o astfel de acţiune umanitară se încadrează în politica de stat românească. Aşteptăm, în aceste zile, o confirmare scrisă, pentru ca, până la şedinţa următoare de Consiliu Judeţean, să putem concretiza acest sprijin (…), Trebuie, şi asta este un lucru extrem de important, să încercăm să deschidem piaţa medicală românească şi în special cea maramureşeană, atât la nivel de pacienţi, cât mai ales la nivel de medici. Şcolarizarea medicilor ucrainieni în România şi atragerea lor în sistemul public românesc ar putea fi soluţia pe termen scurt pentru deficitul de medici din zona Maramureşului de Nord, în special. Mă bucur că există toată această deschidere la nivel medical şi vom face toate eforturile, în perioada următoare, pentru ca aceste bune practici să fie înscrise în domeniul cultural şi educaţional”, a arătat Gabriel Zetea.
De asemenea, preşedintele CAS Maramureş, Viorel Deghid a precizat că, după vizita secretarului de stat, Raed Arafat, din 2013, ucrainienii au reuşit să reproducă o Unitate de Primiri Urgenţe, pe modelul celor existente în România. „Am vorbit şi despre o coordonare regională SMURD, discuţii pe care le purtăm de doi ani, iar în acest scop am pregătit medici şi asistenţi medicali din Ucraina la spitalele din Târgu Mureş. Urmează alte întâlniri, care sperăm să fie productive şi de folos” , a spus Viorel Deghid.

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, dr. Rareş Pop, a arătat că s-a discutat despre un protocol între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Ivano Frankivsk şi Universitatea „Iuliu Haţieganu” din Cluj. „Ne gândim la schimburi bilaterale de studenţi la medicină, respectiv studenţi ucrainieni, aflaţi în ani terminali, să vină să dea diferenţele şi să obţină licenţa în România. În acest fel, am acoperi deficitul de medici din ţară şi am continua un proiect pe care l-am implementat cu Târgu Mureşul şi unde, în ultimii doi ani, patru serii de studenţi au venit din Ucraina şi au rămas să practice la noi. Aşteptăm decizia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, însă am avut deja discuţii de principiu şi nu credem că vor fi probleme”, a conchis Rareş Pop. AGERPRES