Autoritatile covasnene incearca sa-i convinga pe maghiarii din Bruxelles sa investeasca in judet.
Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, intors recent de la intalnirea Comitetului regiunilor europene, a declarat ca a stabilit un prim contact cu membrii Asociatiei Maghiarilor din Bruxelles, carora le-a prezentat potentialul natural si uman al judetului Covasna, precum si oportunitatile de afaceri din aceasta zona.

In opinia lui Demeter Janos, judetul Covasna este un teren propice pentru investitori, deoarece este pozitionat in centrul tarii, este strabatut de mai multe drumuri nationale si se afla in imediata vecinatate a viitoarei autostrazi Transilvania.

Pe de alta parte, atat pretul terenurilor, cat si cel al fortei de munca, este mult mai mic decat in alte zone ale tarii.

In ultimii ani, judetul Covasna a fost ocolit de investitori in ciuda eforturilor autoritatilor locale de a dezmorti economia locala, anchilozata dupa privatizarile nereusite, in urma carora majoritatea fabricilor din judet a fost inchisa, iar utilajele vandute la fier vechi. In prezent, economia judetului Covasna este dominata de 12 fabrici de confectii, care lucreaza in sistem lohn si exporta aproape intreaga productie.

Specialistii apreciaza ca judetul Covasna a fost ocolit de investitori in principal din cauza infrastructurii slab dezvoltate, dar si a disputelor mai mult sau mai putin artificiale create pe fond interetnic, care au produs impresia unui teren investitional nesigur.

Cifrele contabilizate de Camera de Comert si Industrie Covasna arata ca viata economica a judetului a inregistrat un declin in ultimii ani. In perioada 1991-2001, investitiile straine directe s-au cifrat, in medie anuala, la 1,5 milioane de dolari, dar in ultimii ani au scazut in mod dramatic, ajungand la numai un euro pe cap de locuitor, fata de aproape 200 de euro – media nationala.

In incercarea de a atrage investitorii, CJ Covasna a deschis si o pagina pe internet. Accesand www.covasna.info.ro, oamenii de afaceri pot gasi un inventar al imobilelor si terenurilor publice care le pot fi puse la dispozitie, precum si facilitatile oferite investitorilor.

Printre localitatile care si-au postat ofertele pe internet se numara statiunea Covasna, unde se doreste crearea unui incubator de afaceri intr-o fosta fabrica de postav cu o suprafata de circa 5.000 de metri patrati. Totodata, localitatile Targu Secuiesc si Varghis ofera terenuri pentru investitii de tip greenfield, cu conditia aplicarii unor tehnologii moderne care sa protejeze mediul inconjurator si a angajarii fortei de munca autohtone, in timp ce comuna Zabala cauta un investitor pentru a pune pe picioare si a include in circuitul turistic un vechi conac care a apartinut unui grof maghiar.