Autorităţile din Arad şi Bihor vor semna un protocol în urma căruia vor aloca fondurile necesare actualizării studiului de fezabilitate pentru viitorul drum expres de aproximativ 100 de kilometri dintre Arad şi Oradea.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, s-a întâlnit cu omologul său din Bihor ales în 27 septembrie, Ilie Bolojan, primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, şi noul primar din Oradea, Florin Birta, „pentru a pune pe tapet realizarea drumului expres Arad – Oradea”.

Zilele următoare vom semna un protocol între cele două Consilii Judeţene şi cele două Primării pentru a aloca fondurile necesare actualizării studiului de fezabilitate. Acest drum care va lega municipiile Oradea şi Arad reprezintă prioritatea în colaborarea Arad – Bihor, judeţe conduse de PNL în următorii patru ani. Drumul expres Arad – Oradea va degreva traficul de pe DN 79, va constitui o centură pentru localităţile de pe traseu, între care oraşul Chişineu-Criş, şi va aduce o dezvoltare economică în comunităţile pe care le traversează, prin crearea unei noi linii de comunicaţie„, a declarat Cionca.

El a arătat că drumul va lega două coridoare rutiere importante, respectiv Autostrada Transilvania şi A1 – coridorul IV pan-european. În iunie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus primele documentaţii la Consiliile Judeţene Arad şi Bihor pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea, un proiect estimat la 1,35 miliarde de euro. Documentele au fost depuse în vederea obţinerii certificatului de urbanism pentru realizarea lucrărilor.

Pentru acest proiect, studiul de fezabilitate are avizul Ministerului Transporturilor încă din 2008, dar autorităţile au arătat că e necesară o actualizare a documentului.

Finanţarea proiectului ar urma să se facă prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. AGERPRES