Autolaborator pentru analiza calităţii aerului în capitală

oprescu sorin.jpgPrimarul general al capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezent miercuri la lansarea autolaboratorului pentru monitorizarea calităţii aerului, instalat sub Podul Basarab la intersecţia bulevardului Nicolae Titulescu cu Calea Griviţei.

“Suntem pe tehnologie înaltă de detectare a pulberilor, a poluării aerului. Este o deschidere să putem crea harta aerului, să vedem cât de poluat este, cu rezultate care vor fi comunicate şi cu măsurile care trebuie luate în funcţie de încărcătura aerului, în aşa fel încât să nu mai avem probleme de acest gen”, a declarat Oprescu.

Potrivit edilului şef, dacă nu se va acţiona cu rapiditate pentru creşterea calităţii aerului în capitală, România riscă să atragă asupra sa declanşarea procedurii de infringement. “Am ţinut să-l montăm în această zonă să pot da satisfacţie cetăţenilor şi să arăt dovada clară că nu există poluare peste limita admisă”, a subliniat edilul şef. Primarul general a mai precizat că măsurile care se vor lua, dacă se va constata depăşirea limitelor admise ale gradului de poluare din capitală, ţin de sursele de poluare, urmând ca acestea să fie identificate şi închise.

“De aceea şi insistăm pentru creşterea traficului de biciclişti, pentru testarea unor maşini electrice pentru a vedea dacă folosirea acestora vor duce la o scădere a gradului de poluare în capitală”, a spus Oprescu. Pe de altă parte, Sorin Oprescu a menţionat că panourile antizgomot instalate pe Podul Basarab în zona Griviţei – Titulescu corespund aşteptărilor, ele absorb zgomotul în limite normale. “Au fost făcute câteva măsurători, iar zgomotul în zonă este sub limita admisă”, a spus primarul general.

Potrivit conducerii Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), autolaboratorul pentru analiza calităţii aerului este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, el fiind garantat pe o perioadă de 45 de luni, perioadă în care se asigură instruirea inspectorilor ce vor lucra pe autolaborator şi susţinerea PMB cu personal calificat din partea utilizatorului pentru folosirea eficientă a aparatului. Prin această achiziţie municipalitatea îşi propune să evalueze eficacitatea măsurilor de reducere a poluării şi revizuirea acestora în sensul eficientizării programului de combatere a acestui fenomen precum şi informarea publicului şi a tuturor factorilor responsabili cu privire la calitatea aerului înconjurător.

Autolaboratorul va fi folosit în diverse puncte ale capitalei la solicitarea cetăţenilor sau a unor instituţii, urmând să analizeze şi să monitorizeze factorii atmosferici poluanţi, în special praful. Autolaboratorul a fost achiziţionat cu suma de 1.055.000 de lei fără TVA în urma unei licitaţii publice. AGERPRES