Linia verde de autobuze electrice pentru transportul interurban în Valea Jiului ar putea deveni funcţională până la sfârşitul acestui an, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, cu prilejul semnării contractelor de execuţie pentru proiectele Green Line Valea Jiului.

Preşedintele CJ Hunedoara şi reprezentantul constructorilor au semnat contractele de execuţie din cadrul proiectelor „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroşani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului”, Componentele 1 şi 2. Documentele includ şi componenta de revizuire a proiectului tehnic, precum şi asistenţa tehnică din partea proiectantului. Valoarea totală a celor două contracte este de 53,16 milioane lei.

„Odată cu semnarea acestor contracte, sper ca la finele anului să avem în Valea Jiului un transport model, modern şi ecologic, prin care să asigurăm mobilitatea populaţiei. Este un prim proiect de acest fel pe care îl implementăm. Intenţia noastră este, ca pe viitor, să facem parteneriate şi cu alte primării din judeţ, pentru a dezvolta infrastructura de transport public cu autobuze electrice”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara.

Contractele de execuţie pentru Componenta 1 şi Componenta 2 prevăd realizarea infrastructurii necesare traseelor de transport, prin amenajarea a 108 staţii pentru călători, depou şi garare autobuze, staţii de întoarcere şi de încărcare a autobuzelor electrice, aflate la capăt de linie, reabilitarea infrastructurii rutiere pe mai multe sectoare de drum, precum şi a trei poduri.

Reţeaua de transport public este formată dintr-un traseu principal între localităţile Uricani şi Petrila şi 3 trasee secundare: Aninoasa – DN 66, Petrila – Jieţ, şi Valea de Brazi – Cheile Buţii.

Pentru crearea condiţiilor optime de aşteptare a călătorilor, staţiile vor fi dotate cu copertină şi cu sisteme electronice de informare. În staţiile de călători, se vor monta automate pentru emiterea de carduri şi tichete de călătorie în sistem e-ticketing.

În luna aprilie, au fost semnate şi cele două contracte de furnizare a autobuzelor electrice pentru Linia verde Green Line Valea Jiului. Astfel, în baza acestor contracte, în toamnă vor fi livrate 26 de autobuze electrice, 12 staţii de încărcare rapidă, 30 de staţii de încărcare lentă, 2 staţii de încărcare rapidă autovehicule şi autobuze electrice şi alte echipamente. Valoarea acestor două contracte se ridică la 65,85 milioane lei.

Proiectele „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroşani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni – Uricani – Green Line Valea Jiului” sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Proiectele sunt realizate în parteneriat cu UAT-urile din Valea Jiului, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru transport public zonal (Green Line) în Valea Jiului. AGERPRES