Primăria Oradea a pregătit documentaţia necesară pentru a realiza o nouă autobază în sistemul de transport public, un proiect în valoare de circa 14 milioane de euro, ce va fi finanţat prin POR, precum şi pentru o flotă de autobuze electrice, cu hidrogen şi hibride, a anunţat joi, în conferinţă de presă, primarul Florin Birta.

Dorim ca autobaza OTL care este situată în strada Atelierelor să fie mutată în zona Parcului industrial II, peste centura Oradea. Colegii noştri de la Direcţia Management Proiecte cu Fonduri Europene au contractat acest studiu de fezabilitate şi astăzi suntem în faza de a-l prezenta în faţa Consiliului Local pentru a fi aprobat„, a declarat primarul.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 14 milioane de euro fără TVA, ce va fi depusă spre finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR). „Noi am pregătit deja SF-urile (studiile de fezabilitate, n.r.) şi aşteptăm publicarea ghidurilor de finanţare,” a precizat Florin Birta.

Noua autobază va avea o suprafaţă desfăşurată de circa 8.700 metri pătraţi şi va cuprinde câteva construcţii noi: o clădire administrativă, o clădire pentru reparaţii autobuze, copertine peste parcarea de autobuze, staţie de alimentare şi o cabină pentru portar.

În incinta halei pentru autobuze vor fi amenajate şapte linii pentru revizie tehnică, schimb ulei, verificare rapidă, inspecţie tehnică periodică pentru autobuze, plus o linie de spălare pentru autobuze.

Important pentru acest proiect este faptul, a subliniat primarul, că pe toate acoperişurile acestor clădiri vor fi montate panouri fotovoltaice pentru a se asigura, într-un procent cât mai mare, consumul propriu de curent electric.

După realizarea noii autobaze, zona acesteia din strada Atelierelor, care se pretează pentru o dezvoltare imobiliară, va fi scoasă la licitaţie, după ce se va fi realizat un PUZ.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul municipiului Oradea a menţionat un alt proiect important pentru dezvoltarea flotei de autobuze, în valoare de 362 milioane de lei, ce va fi depus spre finanţare prin POR. Prin acesta se intenţionează achiziţionarea a 30 de autobuze electrice de 12 metri, 10 autobuze electrice de 18 metri, 40 de autobuze hibrid, 20 de autobuze cu hidrogen şi 30 de microbuze electrice. AGERPRES