Aurel Simionescu (PSD): ”E o discuţie în ce măsură CJ Brăila va emite hotărârea de eliberare din funcţie a lui Stancu”

Prim-vicepreşedintele PSD Brăila, primarul Aurel Simionescu, a declarat, joi, în conferinţă de presă, că în cazul în care Prefectura va decide revocare din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) a lui Gheorghe Bunea Stancu, în cazul căruia ÎCCJ s-a pronunţat definitiv, declarându-l în conflict de interese, măsura îşi produce efectele doar atunci când CJ emite o hotărâre în acest sens şi că rămâne de văzut ‘în ce măsură’ CJ va lua act de această decizie.

‘Atunci când am conflict de interese în urma unei decizii a instanţei, acesta face obiectul unui ordin al prefectului, care trebuie să se ducă către Consiliul Judeţean, iar CJ să ia act de starea de incompatibilitate în care se află persoana respectivă, fie că e vorba de un consilier, fie de orice altă funcţie care există acolo. Fac un comentariu, fără să mă fi documentat din punct de vedere juridic foarte exact, pentru că, astăzi, vom avea o discuţie cu Prefectura, ca să avem, tehnic, aceeaşi opinie. Eu înţeleg că legea lasă, oarecum, loc, în sensul în care eliberarea unei persoane din funcţia respectivă se face printr-o hotărâre de Consiliu. Chiar dacă se spune că CJ ia act, trebuie să se emită o hotărâre de CJ, prin care se ia act de acel lucru. Şi, de aici încolo, e o discuţie în ce măsură Consiliul Judeţean va emite acea hotărâre’, a declarat Simionescu.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis definitiv, marţi, că preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, s-a aflat în conflict de interese. ANI a stabilit pe 31 august 2012 că Gheorghe Bunea Stancu a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, inspectorii având şi date care atestă săvârşirea de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

Instanţa supremă a respins recursul declarat de Bunea Stancu, fiind menţinută decizia Curţii de Apel Bucureşti din 14 februarie 2014 prin care acesta a fost declarat în conflict de interese. În consecinţă, Gheorghe Bunea Stancu îşi va pierde funcţia de preşedinte al CJ Brăila.

Potrivit ANI, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al CJ Brăila, a întocmit şi adoptat atât expunerile de motive cât şi Hotărârile Consiliului Judeţean Brăila şi a semnat contracte de asociere între CJ cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club Dunărea Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. SC Clubul de Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Sportivă Handbal Club Dunărea Brăila au ca acţionari majoritari firmele SC Concivia SA, respectiv SC Hercules SA.

Acţionarul majoritar al celor două firme este SC Bursagrigrom, unde Gheorghe Bunea Stancu deţine calitatea de acţionar majoritar. Pe 12 august 2014, Bunea Stancu a fost pus sub acuzare de DNA pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, el fiind trimis în judecată în arest la domiciliu, apoi cercetat sub control judiciar. AGERPRES