Rezultatele controlului de audit efectuat de specialistii Primariei Capitalei la Directia Monitorul Oficial din subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti au evidentiat o serie de nereguli comise de actuala conducere a acestui serviciu.
Directia Monitorul Oficial a municipalitatii a fost acuzata, in multe sesizari venite din partea unor firme, ca regizeaza licitatiile publice, pe care le organizeaza pentru diverse achizitii publice, si atribuirea unor contracte de prestari servicii in favoarea propriilor angajati, cu ajutorul directorului general Gratiela Barna si a contabilului-sef Mirela Rusu. Mai mult, functionarii publici care lucreaza la acest serviciu se presupune ca ar fi, in afara birourilor, prosperi oameni de afaceri, cu ajutorul unor fonduri din banii publici ai directiei.
Sesizarile formulate si depuse la secretariatul municipalitatii sunt fundamentate, in prezent, si de raportul de audit al Primariei.

Documentul arata ca, in 2005, sefii directiei Monitorul Oficial din Primaria Capitalei au semnat contracte de miliarde de lei vechi pentru servicii tipografice care au fost modificate nejustificat in sensul majorarii sumelor platite din banii publici catre niste firme private.
Astfel, s-a cerut majorarea, fara justificari, a tarifelor pentru serviciile tipografice ale CNI Coresi SA de la 167.640 lei la 250.571,16 lei, si modificarea contractului incheiat, in 2006, cu SC Alibris Distributie SRL pentru plata in plus a 75.000 lei, fara a se preciza nici de aceasta data motivul acestei modificari.

Desi platile s-au facut, din verificari rezulta ca cele doua societati nu au respectat termenele de executie si livrare a materialelor tiparite in baza comenzilor, fiind imposibil de urmarit cantitatile livrate. Nu exista procese verbale de receptie a acestora si nici corelare intre cantitatile inscrise in documentele de receptie si datele din facturile de plata.

Din examinarea documentelor aferente acestor comenzi, s-a evidentiat ca pentru cantitatile aflate in custodie nu s-au intocmit procese verbale de receptie prin care sa se ateste ca ele au fost primite de Directia Monitorul Oficial. Potrivit hotararii CGMB 224/11.10.2005, directia este obligata sa editeze lunar actele normative care trebuie aplicate in municipiul Bucuresti.

Directia de audit public intern a mai constatat ca reprezentantii serviciului din primarie au incheiat cu SC Comprest Service contracte de inchiriere a unor autocamioane cu sofer in valoare de 7.996,80 lei, serviciu care, de asemenea, nu are documente justificative pentru utilitatea lui. Banii platiti sunt si ei imputati in vederea recuperarii contravalorii facturilor emise. Directia a inchiriat o autoutilitara cu sofer chiar daca unitatea detinea o astfel de masina marca Dacia Double.

La randul lor, contractele de cumparare a mobilierului de birou nu detin documente justificative din care sa rezulte primirea acestuia. Verificarile auditorilor au evidentiat, totodata, si „o incarcare redusa a atributiilor” pentru fiecare angajat, desi notele de telefonie mobila sunt mult prea incarcate fata de plafonul legal admis. Echipa de audit recomanda efectuarea demersurilor pentru recuperarea a 1.467,48 lei reprezentand accesorii de telefon mobil, cumparate in mod nejustificat.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a dispus in luna noiembrie a anului trecut efectuarea unui control de audit la Directia Monitorul Oficial din Primaria Capitalei. Despre raportul de audit edilul-sef a declarat ca trebuie analizat de comisiile de specialitate ale CGMB si acestea sa ia o decizie.

Directia Monitorul Oficial a fost acuzata ca ar fi incheiat contracte care nu s-au efectuat niciodata, cum ar fi cele de igienizare, reparatii, ignifugare, salubrizare, cu sprijinul consilierului general Lucian Paraschiv, presedinte al comisiei economice din cadrul CGMB, in prezent trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita de la un om de afaceri, care i-ar fi cerut sa ii obtina un spatiu comercial.

Primaria Capitalei a efectuat la cererea consilierilor municipali controale si la nivelul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor si Gradina Zoologica. Rezultatele acestor verificari nu au fost, insa, discutate pana in prezent de catre CGMB pentru luarea unei decizii privind activitatile de la aceste servicii.

Consilierii municipali sustin ca sanctiunile si numirile conducerilor directiilor se fac numai de catre primarul general, conform noii legi 215 republicata in 2006, toate aceste competente fiind trecute in atributiile primarului.

„Noi nu mai avem de ce sa votam o sanctiune, rolul nostru este de a face control si sa aducem la cunostinta executivului rezultatele. In momentul in care primarul a luat la cunostiinta rezultatele, el trebuia sa isi asume responsabilitatea si sa aplice recomandarile consilierilor, dar nu a luat nicio decizie”, a spus Octavian Petrovici, consilier municipal.