Auditare şi studii de fezabilitate gratuite în domeniul eficientizării energetice, propuse de BERD Primăriei Braşov

Braşovul va beneficia de auditare energetică şi studii de fezabilitate gratuite din partea BERD pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice şi a iluminatului public, o echipă a organismului financiar internaţional întâlnindu-se miercuri cu reprezentanţii municipalităţii braşovene pentru a discuta despre posibilitatea încheierii unui nou parteneriat de asistenţă, a anunţat Primăria Braşov.

“Reprezentanţii BERD ne-au prezentat acest nou proiect, în urma căruia vom beneficia de audite energetice şi studii de fezabilitate gratuite din partea BERD, fără a fi condiţionaţi de încheierea unui contract de împrumut, pentru clădirile municipale şi iluminat public. Încă de la această discuţie, împreună cu Direcţia Tehnică şi ABMEE am identificat o serie de clădiri pentru care solicităm asistenţă – în special grădiniţe, care sunt cei mai mari consumatori de energie între clădirile municipale – şi, de asemenea, zonele pentru care dorim modernizarea corpurilor de iluminat public clasice cu corpuri LED şi unde nu avem întocmite studiile de fezabilitate, pentru ca aceste studii să fie întocmite de BERD. În faza următoare, vom trimite o scrisoare de intenţie către BERD pentru a accesa acest tip de asistenţă”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Conform acestuia, cei de la BERD “au prezentat, totuşi, şi posibilitatea contractării unui împrumut pentru realizarea acestor investiţii, împrumut care nu numai că va avea o dobândă foarte avantajoasă pentru noi, dar va putea fi acoperit şi din economiile realizate în urma proiectelor de investiţii incluse în acest parteneriat”.

“Ne-am întâlnit cu primarul Braşovului şi echipa sa, care au identificat deja o serie de oportunităţi de investiţii în domeniul eficientizării energetice.(…) Sunt oportunităţi pe care suntem bucuroşi să le detaliem împreună cu primarul şi echipa sa, să le sprijinim şi să ajutăm ca oraşul să continue să ofere servicii bune cetăţenilor săi, în acelaşi timp economisind energie şi costuri”, a declarat Toivo Mille, din partea BERD.

Reprezentanţii BERD şi cei ai municipalităţii au discutat şi despre studiul de prefezabilitate pentru construcţia Spitalului Regional Braşov, care face parte din celălalt contract de consultanţă încheiat între Braşov şi BERD şi care este aproape finalizat, dar şi despre posibilitatea contractării unui împrumut în condiţii foarte avantajoase, pentru realizarea unor obiective de infrastructură municipală din Braşov, între care Spitalul Regional şi Sala Polivalentă, conform sursei citate. AGERPRES